Wiedząc, że wielomiany W(x)=ax(x+b)2 i V(x)=x3+2x2+2 są równe. Oblicz a i b .
Jutro poprawa ;(:
Wiedząc, że wielomiany W(x)=ax(x+b)2 i V(x)=x3+2x2+2 są równe. Oblicz a i b .
7 kwi 18:20
ukasz: W(x) = ax(x+b)
2 = ax(x
2+2bx+b
2) = ax
3 + 2abx
2 + ab
2x
..i skorzystaj z twierdzenia o wielomianach równych
7 kwi 18:25
Jutro poprawa ;(: Mógłbyś mi jeszcze jakoś wytłumaczyć skąd się wzięło ax(x2+2bx+b2) no i ile wynosi a i b
chciał bym mieć właśnie przykład w oparciu o który jakos rozwiążę podobne zadanka, a muszę to
zrozumieć.
7 kwi 18:37