Desperacja
Mario Bros: Pomozcieeee
W Δ rownoramiennym, |AC|=|BC|, promien OA okregu opisanego na trojkacie ABC tworzy z bokiem AB
taki kat OAB, ze kat OAB= 44. Oblicz kat ABC
7 kwi 22:39
hubcio: pewien jesteś tego 44?
7 kwi 22:55
Mario Bros: tak jest w zadaniu. przepisalem slowo w slowo
7 kwi 22:58
hubcio: ok wykminiłem, stworzę rysunek zaraz
7 kwi 23:03
hubcio:

α=44
opuszczam wysokość na podstawę, która jest zarazem dwusieczną kąta i symetralną w trójkącie
równoramiennym (stąd dzieli kąt na dwie β)
zielone kółko to kąt prosty
γ=180 − 44 − 90 = 46
δ = 180 − 46 = 134
zauważ, że kąt δ tworzą dwa promienie koła opisanego, stąd jest to trójkąt równoramienny o
równych kątach przy podstawie (stąd niebieska β)
β = (180 − 134) : 2 = 23
2β = 46
α+β = 67
k = α+β
7 kwi 23:14
hubcio: wybacz niedociągnięcia rysunkowe
7 kwi 23:16
Mario Bros: Jasno klarwonie dzieki naprawde
7 kwi 23:17