Punkty wspólne
Katia: Potrzebna mi pomoc!
Sprawdź bez rysowania, ile punktów wspólnych ma prosta o równaniu y=2x−1 z okręgiem o
równaniu x2+2x+y2−4y=4
7 kwi 23:38
Eta:
o: ( x+1)
2+(y−2)
2= 1 , S(−1,2), r =1
k: 2x −y −1=0
jeżeli odległość"d" .. S od k jest: d>r −− brak punktów wspólnych
d=r −−− jeden punkt wspólny
d<r −−− dwa punkty wspólne
| | |−1*2+2*(−1)−1| | |
d= |
|
|
| | √22+(−1)2 | |
| | | −5| | | 5 | | 5√5 | |
d= |
| = |
| = |
| =√5 >1
|
| | √5 | | √5 | | 5 | |
prosta "k" nie ma punktów wspólnych z tym okregiem
7 kwi 23:48
hubcio: y=2x−1
y
2−4y=4−x
2−2x
4x
2 − 4x + 1 − 8x + 4 = 4 − x
2 − 2x
5x
2 − 10x + 1 = 0
Δ= 100 − 20 = 80
√Δ = 4
√5
potem podstawiasz do wzoru prostej te pierwiastki i masz punkty przecięcia
7 kwi 23:49
hubcio: Eta w Twoim wzorze na okrąg r2 powinno wynosić 9
7 kwi 23:54
Eta:
Ojjj sorry poprawiam chochlika r= 3 ( a nie jak napisałam 1)
o: (x+1)
2+ (y−2)
2=
9 , r= 3
więc d=
√5 <3 −−−− prosta przecina okrąg w dwu różnych punktach
7 kwi 23:57
Eta:
Tak

....... poprawiłam .
7 kwi 23:58
Katia: Dzięki wszystkim, już sobie przypomniałam
8 kwi 00:16