bank
Ania: Oblicz jaka kwota dysponowała by pani Ania gdyby ulokowała w banku 5000zl na cztery lata na 8%
w skali roku przy kapitalizacji rocznej.
7 kwi 12:41
Ania: Czy dobrze obliczylam.
kn = 5000(1+8100)4= 5000*1,0084=5000*1,0324=5162
7 kwi 12:55
Eta:
ok
7 kwi 13:21
Ania: tylko ze w odpowiedziach mi wyszło 6802,44zł
7 kwi 13:26
Dawid: no i dobrze masz w odp
7 kwi 13:29
Dawid: bo w skali roku to znaczy ze
dodajesz 8% z 5000 do 5000 i masz 5400
a potem dodajesz 8% ale juz z kwoty 5400 do kwoty 5400
i tak przez 4 lata

czyli 4 razy
7 kwi 13:30
Dawid: policz to i zobaczysz ze bedzie tak jak w odp
7 kwi 13:31
Ania: ale jak bo juz mi sie to wszystko pogmachtalo
7 kwi 13:32
Dawid: bo masz w skali rocznej czyli po roku doliczja Ci odsetki do tej kwoty i dalej juz licza od
kwoty + odsetki
7 kwi 13:33
Ania..: nie rozumiem
7 kwi 13:35
Dawid: pierwszy rok 8% z 5000 to 400 wiec po roku masz 5400
w drugim roku juz 8% ale z 5400 wiec odsetki 432
w trzecim roku 5832 i 8% z tego to 466,,56
w czwartym koku masz 5832 + 466,56
czyli 6298,56 8% z tego to 503,8848
wiec po 4 latach masz 6298,56 + 503,8848
wiec 6802,4448
7 kwi 13:38
Dawid: tak to dziala
7 kwi 13:38
Ania..: a jak to zastosowac do wzoru tego kn
7 kwi 13:39
Dawid: zaraz zerkne
7 kwi 13:40
Dawid: wiesz co smiesznie ale po podstawieniu d tego wzoru te mi wychodzi tyle co tobie na poczatku xD
7 kwi 13:45
Ania..: no wlasnie
7 kwi 13:49
Ania..: wiec
7 kwi 13:56
Ania..: wiec jak mam to zrobic napisac tak jak obliczylam czy jest tu jakis haczyk
7 kwi 13:58
Dawid: moze przez ta skale roczna wychodzi tak jak mi a do wzoru sie nie da trudno mi powiedziec
7 kwi 13:59
Ania..: to jak zapisać to co mi napisałeś z tym wynikiem dobrym 6802,4448 żeby babka wiedziała o co
chodzi.
7 kwi 14:05
Dawid: pierwszy rok 5000+
5000*8100=5400
drugi rok 5400+
5400*8100=5832
itd

az do 4 roku
7 kwi 14:08
Ania..: dzięki

a zerkniesz może poniżej do moich innych zadan

? tez z banku
7 kwi 14:12
Dawid: tzn jak bys nie dawala rady i bedziesz dawac je tu czy juz sa gdzies ?
7 kwi 14:14
Ania..: Pan Jacek kupił na raty lodówkę za 2400zl. W sklepie zaproponowano następujący harmonogram
spłat: przez rok co miesiąc 200zl oraz 1% odsetek od kwoty jaka pozostała jeszcze do
spłacenia. Pierwsze odsetki, od kwoty 2200zl, klient płaci wraz z pierwsza rata. a) Ustal
wzór, jakim wyraża się wysokość spłaty w zależności od miesiąca spłacenia rat. b) ile zapłaci
pan Jacek w szóstym miesiącu spłat? c) ile ostatecznie kosztowała lodówka z uwzględnieniem
kosztu kredytu tzn. zapłaconych odsetek.
7 kwi 14:17
Ania..: Kupujemy na raty telewizor za 3000zł. W sklepie zaproponowanu nam dwa harmonogramy spłat: a)
przez rok co miesiąc 250zł oraz 1% odsetek od kwoty, jaka pozostała jeszcze do spłacenia;
pierwsze odsetki od kwoty 2750zł, płaci wraz z pierwszą ratą. b) przez rok co miesiąc spłata
stałej raty w wysokości 265zł. ile będzie nas kosztował ten telewizor przy pierwszym, a ile
przy drugim harmonogramie spłat?
7 kwi 14:17
Dawid: a)[2400−(x*200)]*0,01100+200
b) podstaw 6
c)a tu to szczerze mowiac ciezko mi cos wymyslic po za obliczeniem pokoleji tych 12 rat i
zsumowaniem ich
7 kwi 14:31
Dawid: w a drugim a) jest takie jak wczesniejszym zadaniu a b) to poprostu ta suma *12
7 kwi 14:32
Ania..: kurde trudne to jest
7 kwi 14:40
Dawid: no i latwo sie pomylic.. jeden z dzialow ktorych nie lubie a umiec trzeba xD
7 kwi 14:45
Ania..: coś pomyśle i zrobię zobaczę czy dobrze i się pochwale
7 kwi 14:53
Ania..: nie no nie daje rady z tymi z zadniami wychodzą mi jakieś kosmiczne liczby.
7 kwi 15:33
Ania..: a w tym 9 podpunkt a0 to nie bedzie taki wzór 200+1%(2400−200n)

?
7 kwi 15:34
Dawid: nom sory niepotrzebnie to 100 na dole dalem
7 kwi 15:46
Dawid: bo 100 bylo by w przypadku gdzy tam bym 1 a nie 0.01
7 kwi 15:47
Dawid: dal*
7 kwi 15:47
Dawid: po za tym drobnym szczegolem to to samo
7 kwi 15:48
Dawid: bo ten 1% musisz zamienic na ulamek dziesietny czyli 0.01 lub zostawic ale podzielic przez 100%
cale wyrazenie po za tym +200
7 kwi 15:50
Dawid: wiesz juz o co chodzi?
7 kwi 15:50
Ania..: tak tak

a w b) jak mam podstawic te 6

?
7 kwi 15:58
Dawid: no zamiast Twojego n dasz 6 i bedziesz miala ile wyniosla go 6 rata
lub zamiast mojego x
[2400−(x*200)]*1%100%+200
7 kwi 16:00
Dawid: ofc u siebie musisz zamienic ten 1% na 0,01
7 kwi 16:01
Dawid: jesli chcesz podstawiac do Twojego wzoru
7 kwi 16:01
Ania..: acha ok zaraz oblicze i podam wynik
7 kwi 16:02
ICSP: Specjalnie dla Ani oraz dla Ety wytłumaczenie dodawania ułamków
| | 8 | | 100 | | 8 | | 108 | |
1 + |
| = |
| + |
| = |
| = 1,08 a nie jak wyżej napisałaś 1,008. |
| | 100 | | 100 | | 100 | | 100 | |
Przydatna rzecz. (1,08)
4 = 1,36048
1,36048 * 5000 = 6802,4. Tak jak w odpowiedziach

7 kwi 16:04
Ania..: wyszło 212 i tak mam w odpowiedziach
7 kwi 16:07
Ania..: ale mam juz to obliczone inaczej dzieki

Mała pomyłka a duzo zmienia
7 kwi 16:08
Dawid: zgadza sie
7 kwi 16:09
Ania..: tylko te c takie pogmachtane
7 kwi 16:11
Dawid: mozemy albo pomyslaec nad tym albo byc moze szybciej bedzie policzyc wszystkie 12 rat i je
dodac
7 kwi 16:15
Ania..: a w tym drugim
7 kwi 16:17
Dawid: w tym drugim masz ten sam wzro tylko zamiast 2400 masz 3000 a zamiasz 200 masz 250
7 kwi 16:18
Dawid: w podpunkcie a a w b tak jak mowielem 265 *12
7 kwi 16:19
Ania..: cos zle obliczylam bo w tym drugim a wyszlo mi 3015 a w odp jest 3165
7 kwi 16:20
Dawid: co do 1 c mozesz zobaczyc ze te odsetki w 11 ratach to malejacy ciag artmetyczny gdzie a1=22 a
r=2
7 kwi 16:23
Ania..: nie wychodzi mi to ze wzoru tego co mowisz wychodzi caly czas 3015 zamiast 3165
7 kwi 16:24
Dawid: wiec odsetki beda rowne S11=22+22*11
czyli 132
wiec 2400+132=2532 tak masz w odp ?
7 kwi 16:25
Dawid: s11 *
7 kwi 16:25
Ania..: no taka mam w tym droim ale w tym pierwszym mi nie wychodzi
7 kwi 16:26
Dawid: a co liczysz z tego wzoru ?

bo on jest tylko do liczenia odsetek dla danej raty a nie do ogolnej sumy
7 kwi 16:27
Dawid: w drugim zadaniu a1=27,5 r=2,5 a11=2,5
wzor na sume S11=a1+an2 *n
7 kwi 16:29
Jack:
co do tego zadania na samym początku bo... 20 minut siedziałem i zachodziłem w głowę czemu źle
wyszło...
Ania zapisała o jedno 0 za dużo. Powinno być :k
4 = 5000(1+
8100)
4=
5000*
1,084=6802,44 [zł]
Pozdrawiam
7 kwi 16:30
Dawid: wiec S11=165
wiec cala suma to 3166
7 kwi 16:30
Dawid: Jack juz dawno jestesmy na innym zadaniu ale dzieki za szybka reakcje xD
7 kwi 16:31
Dawid: S11 *
7 kwi 16:32
Dawid: 3165*
7 kwi 16:32
Jack:
dopiero wszedłem

i dziwiłem się że ten wzór "nie wypalił"
7 kwi 16:32
Dawid: zgadza sie ?
7 kwi 16:32
Jack:
widzę że Cię rozpraszam − uciekam
7 kwi 16:32
Ania..: ja licze z tym telewizorem za 3000 pod a) i wychodzi mi 3015 a w odp jest 3165
7 kwi 16:33
Ania..: teraz nie wiem gdzie co jest tak zaczli pisac kurde
7 kwi 16:33
Dawid: no policzylem Ci to xD nie widzisz ? tez wyszlo 3165 xD
7 kwi 16:36
Ania..: teraz widze a ja zle policzylam i tez by mi tak wyszlo
7 kwi 16:36
Dawid: wszystko juz wiesz czy niebardzo ?
7 kwi 16:43
Ania..: i tam jest takie pytanie na samym koncu z tym tv za 3000 to mam napisac tylko te 165zl i 180
nie
7 kwi 16:46
Dawid: musisz napisca cala cene czyli cena + raty
7 kwi 16:48
Dawid: 3165 i 3180
7 kwi 16:48
Ania..: aha dzieki przynajmniej sie nauczylam i mniej wiecej wiem jak to sie rozwiazuje
7 kwi 16:55
Dawid: wszystko wiesz ?

skad sie co wzielo ?

nie ma za co
7 kwi 16:56
7 kwi 16:57
Dawid: spoko
7 kwi 16:58