Kto to potrafi rozwiązać ? nie wiem od czego zacząć
Adamo: Dany jest wielomian W(x)=x3+mx2+nx−5
Wiedząc, że W(−1)=1 i W(2)=13.
Oblicz m i n.
7 kwi 20:00
ukasz: w(−1) = 1
w(−1) = (−1)
3 + m(−1)
2 −1n − 5
w(2) = 13
w(2) = 2
3 + 2
2m + 2n − 5
I obliczasz układ równań powstały
7 kwi 20:02
Adamo: czyli ? :
∫(−1)
3 + m(−1)
2 −1n −5= −1
∫2
3+2
2m+2n−5=13
nie mogę tego rozgryźć
7 kwi 20:16
Adamo: Proszę o rozwiązanie całego zadania potrzebuje na jutro, a mam jeszcze wiele podobnych muszę
mieć zadanie na którym będę mógł sie wzorować.
7 kwi 20:24
Adamo: w(−1) = (−1)3 + m(−1)2 −1n − 5
w(2) = 23 + 22m + 2n − 5
m=22=4 ?
n=1 ?
Czy takie jest rozwiązanie ?
7 kwi 20:29
luk18: m=4
n=−3
7 kwi 20:37
Adamo: a dlaczego n= −3 ?
7 kwi 20:38