Przepraszam Cię big al .... wczoraj zasypiałem i naknociłem.
Wracając do zadania. Miejsca zerowe policzysz ... współrzędne wierzchołka też i narysujesz
wykres paraboli. Punkty A i B naszego prostokąta leżą oczywiście na osi Ox, punkty C i D na
paraboli.
Zakładamy, że punkt A=(a, 0) ... zatem punkt B=(6−a, 0)
IABI=6−2a
Punkt C=(a, f(a)) f(a)= a2−6a+5
IACI=Ia2−6a+5I .... dlaczego w module to wiesz
Dla uproszczenia posługiwać się będziemy połową obwodu prostokąta P
P=IABI+IACI= −a2+6a−5+6−2a
P=−a2+4a+1 .... pozostaje nam poszukanie wartości a dla której P przyjmuje wartość max
| −b | −4 | |||
Znajdziemy ją jako wsp. wierzchołka aw= | = | =2
| ||
| 2a | −2 |