matematykaszkolna.pl
Wyznacz współrzędne prostokąta big al: Rozważamy prostokąty, których dwa wierzchołki leżą na odcinku łączącym punkty wspólne osi OX i pparaboli o równaniu y = x2 − 6x +5, a dwa należą do tej paraboli. Wyznacz współrzędne wierzchołków tego prostokąta, który ma największy obwód.
7 kwi 22:32
Bizon: A=(5,0) B=(6−5,0) C= D= ... współrzędne ygrekowe trzeba wyliczyć ze wzoru paraboli ....ale już śpięemotka
8 kwi 00:04
big al: ok, dzięki... ale jakim wzorem to obliczasz? to moja praca zaliczeniowa, nie mogę podać samych wyników emotka
8 kwi 12:18
Bizon: rysunekPrzepraszam Cię big al .... wczoraj zasypiałem i naknociłem. Wracając do zadania. Miejsca zerowe policzysz ... współrzędne wierzchołka też i narysujesz wykres paraboli. Punkty A i B naszego prostokąta leżą oczywiście na osi Ox, punkty C i D na paraboli. Zakładamy, że punkt A=(a, 0) ... zatem punkt B=(6−a, 0) IABI=6−2a Punkt C=(a, f(a)) f(a)= a2−6a+5 IACI=Ia2−6a+5I .... dlaczego w module to wiesz Dla uproszczenia posługiwać się będziemy połową obwodu prostokąta P P=IABI+IACI= −a2+6a−5+6−2a P=−a2+4a+1 .... pozostaje nam poszukanie wartości a dla której P przyjmuje wartość max
 −b −4 
Znajdziemy ją jako wsp. wierzchołka aw=

=

=2
 2a −2 
Zatem A=(2, 0) B=(4, 0) C=(2, 3) D=(4, 3)
8 kwi 21:34