całka prosta
Karol: całka! ja wiem ze elementarna no ale ja i tak leżę...
może to być tak:
∫sin2x dx = ∫ (1−cos2x) dx = x −∫(−cos2x)dx i dalej kicha bo co z kwadratem zrobić to nie
wiem...
albo na upartego tak:
∫sin2x dx = ∫(sinx*sinx) dx = −cosx*sinx − ∫(−cosx) * cosx = −cosx*sinx − sinx*cosx i juz wiem
że źle...
7 kwi 17:38
Karol: nikt nie pomoże?
7 kwi 18:39
Godzio:
Trzeba znać tożsamości
Myślę, że teraz już łatwo
7 kwi 18:44
Karol: tak, zrobiłęm tak i dalej figa...
7 kwi 18:46
Karol: napiszę:
| | 1−cos2x | |
∫ |
| dx = 1/2*x − 1/2∫cost 1/2dt = 1/2x −1/4∫sin2x +c |
| | 2 | |
2x=t
x=1/2t
7 kwi 18:50
Godzio :
Takie podstawowe oblicza się od razu:
| 1 | | 1 | | sin2x | |
| ∫(1 − cos2x) = |
| (x − |
| ) + C |
| 2 | | 2 | | 2 | |
7 kwi 18:52
Karol: a to co wyżej napisałem jest dobrze
7 kwi 18:56
Godzio :
| | 1 | |
Tak ale bez całki − |
| sin2x |
| | 4 | |
7 kwi 19:02
b.: ten sposób ,,na upartego'' (albo w zasadzie, przez części), jest napisany dobrze oprócz
ostatniej równości. Dalej należy napisać tę ostatnią całkę tak:
∫cos2 x dx = ∫1 dx − ∫ sin2x dx
i teraz ∫1dx obliczamy, a drugą całkę przenosimy na lewą stronę i jest wynik
(oczywiście sposobem Godzia jest krócej...)
7 kwi 19:54