własciwy ułamek?
meg: | | n4−3n2+1 | |
Mam udowodnić, że |
| dla n ∊ℕ i n>2 jest ułamkiem właściwym.
|
| | n4−n2−2n−1 | |
I robię to tak:
Ułamek właściwy czyli licznik jest mniejszy od mianownika?
n
4−n
2−2n−1>n
4−3n
2+1
n
2−n−1>0
√Δ=
√5
| | 1−√5 | | 1+√5 | | 1−√5 | | 1+√5 | |
n= |
| v n= |
| ⇒ n ∊ ( −∞ ; |
| ) U ( |
| ; ∞)
|
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
i co dalej? jak uzasadnic ze to prawda? jaka dac odpowiedz by to bylo dobrze rozwiazane?
7 kwi 20:26
Vizer: nie uzylas zalozen ze n∊ℕ i n>2
7 kwi 20:39
Godzio:
Proponowałbym tak:
| n4 − 3n2 + 1 | |
| =
|
| n4 − n2 − 2n − 1 | |
| (n2 − n − 1)(n2 + n − 1) | | n2 + n − 1 | |
| = |
|
|
| (n2 − n − 1)(n2 + n + 1) | | n2 + n + 1 | |
n
2 + n − 1 < n
2 + n + 1
−1 < 1
7 kwi 20:42
Vizer: no tak jest fajnie Godzio tylko trzeba mieć zdolność do zapisywania takich postaci
iloczynowych, a nie każdy tak umie rozkładać.
7 kwi 20:45
Godzio: Trzeba kombinować

n
4 − 3n
2 + 1 = n
4 − 2n
2 + 1 − n
2 = (n
2 − 1)
2 − n
2 = (n
2 − 1 − n)(n
2 − 1 + n)
n
4 − n
2 − 2n − 1 = n
4 − (n
2 + 2n + 1) = n
4 − (n + 1)
2 = (n
2 − n − 1)(n
2 + n + 1)
7 kwi 20:47
Vizer: no ja to umie, ale rozwiązać można tak jak koleżanka na górze z uwzględnieniem założeń
7 kwi 20:50
meg: Czyli to tego dziwnego przedziału dopisać tylko n>2 i n∊N i c.n.u?
7 kwi 20:56
meg: I dzięki Godzio za drugi sposób

! chociaż trzeba faktycznui kombinować
7 kwi 20:57