równania i nierówności
violetta: Mam prośbę czy ktoś pomoże mi w rozwiązaniu tych równań.
Z góry bardzo dziękuję

!
Równania:
a) x2 −x−2=0
b) x3+2x2−9x−18=0
c) x+5
2x−1=1 tutaj ma być kreska ułamkowa ale nie wiem jak wstawić
Nierówności:
a)2x2+x−3<0
b)2x3−1x2−8x+4>0
c)x+3
3x−1<0 tutaj ma być kreska ułamkowa ale nie wiem jak wstawić
7 kwi 19:42
ukasz: A w czym masz problem?
7 kwi 19:52
violetta: ze wszystkim nie wiem od czego zacząć ,próbowałam rozwiązywać ale nic mi nie wychodzi
7 kwi 20:03
jigsaw: umiesz obliczać deltę?
7 kwi 20:07
ukasz: okej: Proszę
1.
a) Oblicz delteę.
b) Wyciągnij przed nawias x
2 i −9 i pogrupuj wyrazy podobne

c) Oblicz dziedzinę (czyli 2x−1 = 0) Zapisz dziedzinę! Następnie pomnóż obie strony przez
mianownik i oblicz równanie kwadratowe licząc deltę. Na końcu trzeba sprawdzić z dziedziną!
7 kwi 20:08
violetta: dziękuję bardzo myślę że sobie poradzę
7 kwi 20:46