Oblicz długość wysokości rombu
Lolek: Oblicz długość wysokości rombu, którego przekątne mają długość 10 i 22
7 kwi 17:55
Kejt: zajmiemy się 1/4 tego rombu..
mamy trójkąt prostokątny o przyprostokątnych 5 i 11, ile będzie miała przeciwprostokątna?
7 kwi 17:58
Licealista:

Połowy przekątnych tworzą przyprostokątne trójkąta prostokątnego.
Przeciwprostokątna tego trójkąta to Twoje a (długość boku rombu)
Pole rombu to :
ale także a*h
Musisz obliczyć, a, obliczyć pole z przekątnych (lub policz pole trójkąta i pomnóż x4 gdyż 4
takie trójkąty są wewnątrz rombu)
Z drugiego podanego wzoru na pole (a*h) wyliczasz h.
7 kwi 18:07
Lolek: Kejt−−> 52 * 112= x2
25+121=x2
x2= 121−25
x=96
√x=2√24
Dobrze wyliczone? Jeżeli tak to co dalej?
7 kwi 19:01
Lolek: Mała poprawka wyżej pierwiastek z 96 to 4√6 OK?
pole rombu wyszło mi 55

dobrze?
7 kwi 20:15
iwona: przekatne rommbu maja dlugosc 12 i 14 cm oblicz dlugosc wysokosci tego rombu
30 kwi 18:27
Hajtowy: | | e*f | | 12*14 | |
Prombu= |
| = |
| =84 [j 2]  |
| | 2 | | 2 | |
30 kwi 18:31
Hajtowy:

Źle przeczytałem wczesniej zadanie
30 kwi 18:35
Hajtowy:
Policz z tego "a"
| | Prombu | |
I podstaw do wzoru Prombu=a*h ⇒ h = |
| |
| | a | |
30 kwi 18:36
Hajtowy:
| | Prombu | | 84 | | 84 | | √85 | | 84√85 | |
h= |
| = |
| = |
| * |
| = |
| |
| | a | | √85 | | √85 | | √85 | | 85 | |

chyba coś zepsułem
30 kwi 18:39
5-latek: I teraz przekatne w rombie przecinaj sie pod kątem prostym i dziela sie na polowy
Wiec policz z tweirdzenia Pitagorasa dlugosc boku
masz wyznaczone pole i dlugosc boku to wylicz h ze wzoru P=a*h
30 kwi 18:41
Hajtowy: 5−latek zepsułem, prawda? ...

Ja tej matury nie zdam dobrze
30 kwi 18:42
5-latek: Nie liczylem (
pole= 84
a=
√49+36=
√85
| | 84 | |
h= |
| wiec jest dobrze |
| | √85 | |
30 kwi 18:47
Marcin: Trochę wiary w siebie Hajtowy
30 kwi 18:48