Wykaż, że...
Ja: Męczyłem się długo nad tym zadaniem i na nic konkretnego nie wpadłem. Zrezygnowany zgłaszam się
do ludzi mądrzejszych (czyli do Was). Oto i one:
W trójkącie dwa boki spełniają warunek a>b. niech ha,hb odpowiadające im wysokości. Wykazać,
że:
a + ha ≥ b + hb
7 kwi 21:42
Basia:
Podbijam; ktoś wie jak się za to zabrać ?
8 kwi 07:07
Jack:
| | aha | | 2P | | 2P | |
ze wzoru na pole P= |
| ⇒ ha= |
| (analogicznie dla b: hb= |
| )
|
| | 2 | | a | | b | |
Do wykazania zostaje:
Teraz wiemy, że P=
12ab sinα , gdzie sinα∊<−1,1>.
a+bsinα−b−asinα≥0
a(1−sinα) + b(1−sinα)≥0
Oba nawiasy są nieujemne, ponieważ sinα∊<−1,1>. Stąd faktycznie zachodzi nierówność.
Lub jesli nie widać:
(1−sinα) (a−b)≥0
Pierwszy nawias wyjaśniamy jak wyżej, drugi z założenia jest >0. Zatem iloczyn również >0.
8 kwi 11:18
Jack:
koncówka:
a+bsinα−b−asinα≥0
a(1−sinα) − b(1−sinα)≥0
(1−sinα)(a−b)≥0
8 kwi 11:21