f(x)= |x+4| - |x|
panek: Narysuje lub rozpisze ktoś wykres funkcji f(x)= |x+4| − |x|
7 kwi 22:46
hubcio: rozpisujesz na moduły:
x+4:
x+4 dla (−∞, −4)
−x−4 dla <−4, +∞)
x:
x dla <0, +∞)
−x dla (−∞, 0)
i teraz lecisz z dziedzinami, wychodzi −2x−4, 4∫ i 2x +4
7 kwi 22:53
Basia:
niezupełnie;
trzeba rozważyć trzy przypadki:
x∊(−∞, −4)
x∊<4,0)
x∊<0,+∞)
dla x∊(−∞,−4) x+4<0 i x<0 ⇒ |x+4| = −(x+4) = −x−4 i |x| = −x ⇒
f(x) = −x−4−(−x) = −4
dla x∊<−4,0) x+4≥0 i x<0 ⇒ |x+4| = x+4 i |x| = −x ⇒
f(x) = x+4−(−x) = 2x+4
dla x∊<0,+∞) x+4≥0 i x≥0 ⇒ |x+4| = x+4 i |x| = x ⇒
f(x) = x+4−x= 4
8 kwi 06:52