PRoblem
TOmek:

W trójkącie ABC |AB| = 8, |BC| = 10, zaś |kąt ABC| = 60 stopni. Oblicz objętość i pole
powierzchni bryły powstałej z obrotu trójkąta ABC dookoła prostej zawierającej bok AC.
−−−−−−−−−−
i nie wiem co dalej
myślałem coś o polu trójkąta ale nie ma do czego przyrównac...
7 kwi 21:20
Godzio :
Z tw. cosinusów wylicz 3 bok
Ten obrót powoduje powstanie 2 stożków, zaraz zobrazuje
7 kwi 21:22
TOmek: ok wiem

dzieki za wskazówkę
7 kwi 21:26
Godzio :
| | 1 | |
P = |
| * 8 * 10 * sin60o |
| | 2 | |
|AC|
2 = 8
2 + 10
2 − 2 * 8 * 10 * co60
o ⇒ |AC| = ...
| 1 | | |AC| * h | |
| * 8 * 10 * sin60o = |
| ⇒ h = ... |
| 2 | | 2 | |
h
2 + H
12 = 10
2 ⇒ H
1 = ...
h
2 + H
2 = 8
2 ⇒ H = ...
Dalej sobie dasz radę
7 kwi 21:27
TOmek: no taki własnie miałem pomysl, dzieki pięknie Godzio
7 kwi 21:29
Ann: Proszę o pomoc w obliczeniu powierzchni tej bryły. Liczę i liczę i mi nie wychodzi

R=20
√7/7 L1=8 L2=10
12 mar 21:02
Ann: muszę to na jutro zrobić a nie wychodzi mi.. Liczę pole "pierwszego" stożka później drugiego i
wychodzi mi zły wynik jak dodam.. pomoże ktoś?
12 mar 21:06