funkcja
karolka: Znajdź współczynniki a,b,c we wzorze funkcji f określonej wzorem postaci f(x)=ax2+bx+c, x∊R,
(a≠0), wiedząc, że do jej wykresu nalezy punkt P o współrzędnych (4,5) oraz funkcja osiąga
wartość największą 3 dla argumentu 2.
Proszę pomóżcie.
7 kwi 18:33
Wojteq66: prowadzi to do układu równań
5= 16a +4b +c
3= 4a +2b +c
| | 1 | | 7 | |
po jego rozwiązaniu wychodzi że, że a=− |
| , b= |
| , c=0 |
| | 8 | | 4 | |
7 kwi 18:47
karolka: własnie nie, a musi wyjść −2
7 kwi 18:48
Wojteq66: no to coś pokopałem.. cholerka
7 kwi 19:00