Znajdź współrzędne czworokąta ABCD
big al: Czworokąt ABCD ma środek symetrii. Znajdź współrzędne punktu D, jeżeli A = (−2, 2), B = (2,
02), C = (4,3)
7 kwi 22:30
Gustlik: Jeżeli czworokąt ma środek symetrii, to musi być równoległobokiem.
A = (−2, 2),
B = (2, 2),
C = (4,3)
D = (x, y)
Liczę współrzędne wektorów AB→ i DC→ stanowiących równe boki tego równoległoboku:
AB→=B−A=[2+2, 2−2]=[4, 0]
DC→=AB→=[4, 0]
DC→=C−D=[4−x, 3−y]
4−x=4
−x=0
x=0
3−y=0
−y=−3
y=3
Odp: D=(0, 3)
8 kwi 00:30
Iguunia: Niech A=(−3,7), B=(−2,−1), C=(5,8). Znajdź współrzędne punktu D, jeżeli:
→ → → → → →
a) AD=2AB−AC b) DA= −3BC+12BA
17 kwi 20:30