Pole prostokąta
Jula: Ratunku, pomocy...
Z trójkąta o pdstawie długości 210cm i wysokości 140cm wycięto prostokąt. Bok prostokąta leżący
na podstawie trójkąta jest dwukrotnie dłuższy od drugiego boku.. Oblicz pole powierzchniowe
tego prostokąta. Wynik podaj w decymetrach kwadratowych.
7 kwi 23:33
??:
7 kwi 23:45
hubcio: ale to ma być wycięte z trójkąta... na pewno musisz znaleźć proporcje, przypatrz się rysunkowi
7 kwi 23:56
Katia:
7 kwi 23:58
Katia: liczyłam z proporcji i wychodzą jakieś dziwne liczby
8 kwi 00:05
Jula: Ludzie, jeżeli nie śpicie to pomóżcie mi , bardzo was proszę

!
8 kwi 00:41
Bizon:
Juleczko

Zrób rysunek i zobaczysz Taleska
8 kwi 00:51
Eta:
Czy w terści zad : trójkąt równoramiennny?
8 kwi 00:52
Eta:

x, 2x −−− wymiary prostokąta, x>0
ΔABC ~ ΔDEC
to:
21(14−x)= 2x*14
49x= 21*14 => x= 6 dm
to prostokąt ma wymiary
6dm i 12 dm
P= 6*12= 72 dm
2
i po bólu
8 kwi 01:05