matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum 688,
687
,
686
,
685
,
684
,
683
,
682
,
681
, ...,
całe
Zadania
Odp.
5
jola:
grupując wyrazy i wyłączając wspólny czynnik poza nawias dany wielomian rozłóż na czynniki A) x
3
+x
2
+x+1
1
Misia:
W wielokącie foremnym liczba przekątnych jest trzy razy większa od liczby boków. Oblicz miarę kąta wewnętrznego tego wielokąta.
2
Nataliaa:
4x
3
−14x
2
+6x−21=0
1
Martyna:
Pole figury ograniczonej osią x i wykresami funkcji f i g, takimi że f(x)=x+2 i g(x)=−x+2, jest równe ?
0
ola:
jakie liczby należy wpisać w miejsce a i b aby para liczb (2,−1) była rozwiązaniem układu równań:
13
kasia:
a) 3log
2
2+ log
2
2= b) log
20
5 + 2log
20
2 =
3
agags92:
suma dziesieciu poczatkowych wyrazow ciagu arytmetycznego o pierwszym wyrazie −2 i roznicy 1/3 jest rowna:
0
Misia:
W wielokącie foremnym liczba przekątnych jest trzy razy większa od liczby boków. Oblicz miarę kąta wewnętrznego tego wielokąta.
2
ola:
rozwiąż równie a) x
2
=121
1
filip:
Nie wykonująv dzielenia, wyznacz resztę z dzielenia wielomianu w(x)=2x
5
+4x
4
−3x
2
+7x+2 przez wielomian p(x)=x(x+1)(x−2)
2
malutka2699:
Pole trapezu wynosi 20cm. boki tego trapez maja 4 cm i 10 cm. oblicz wysokość
1
romcio:
napisz równanie symetralnej odcinka kl gdy k=(17,2) l=(5,−6)
0
agags92:
liczba log
√
2
8−1 jest rowna liczbie (pierwiastek z 2 jets przy podstawie logarytmu) A7
8
sphinx:
Help
Dla jakich wartości parametru m równanie ma dwa rozwiązania i suma ich kwadratów jest
0
agags92:
do wykresu funkcjif(x) =(
4
9
)
−
x nalezy A(0,0)
3
vein:
Nauczyciel napisał na tablicy liczbę 1. Następnie do tablicy podchodzi kolejno dziesięciu uczniów, z których każdy usuwa liczbę poprzednika i pisze liczbę podwojoną i powiększoną o 1.
4
Krysia:
Wiadomo, że log
5
16 = a. Oblicz log
125
128.
0
malutka2699:
Pomóżcie plisss
Pole trapezu wynosi 20cm. boki tego trapez maja 4 cm i 10 cm. oblicz wysokość
0
Kasia:
Mateusz
, jeśli jesteś to zaglądnij
4
an:
log
3
8 = ?
2
agags92:
wskaż równanie paraboli ktorej wierzcholek ma obie wspolrzedne dodatnie A y=x
2
+ x
0
kika:
liczby −6,3x−4,50 są w podanej kolejności pierwszym drugim i piatym wyrazem pieciwyrazowego ciagu arytm. Oblicz x
1
tn:
Witam, czy jest indukcja matematyczna wymagana na maturze rozszerzonej?
0
Monika:
47.Zbiorem wartości funkcji F określonej wzorem f(x)=4/x jest zbiór:
2
Michaś:
Proszę o rozpisanie tego przykładu, nie umiem go rozwiązać: 2
l
o
g
2
5
4
Jankes:
Ktore wyrazy ciagu o wyrazie ogolnym a
n
=2n
2
−10n−12 są dodatnie ? moglby je ktos rozwiazac ?
3
K8:
Baardzo Was proszę o pomoc w jednym zadanku:
0
Pauli.:
Potrzebne mi są bardzo odpowiedzi do pytań zamieszczonych w linku http://wyspianski.bedzin.pl//infusions/upload_system/uploads/pytania%20do%20podsatwy.pdf . Z góry dziękuję za odpowiedzi ; )
0
ika:
wiadomo że a=4 jest krótsza przyprostokątna w trójkącie prostokątnym zaś 1 z kotów ostrych ma miarę 60 stopni. Oblicz długość przeciwprostokątnej.
2
Alfa:
Mam mały problem, czysto obliczeniowy. Mianowicie w zadaniu :
−3
Sprawdź, czy liczby
√
5
,
√
5
−
√
2
,
są kolejnymi wyrazami ciągu
√
5
−2
√
2
arytmetycznego.
1
agags92:
jezeli u(x)=4−x i w(x)= x
2
−1 to stopien wielomianu u*w jest równy: A 1
1
again:
1
f(x)=
x
2
1
−1
f'(x)=(
)' =
x
2
x
4
czy jest to już koniec obliczania pochodnej tej funkcji?
20
adrian:
Witam, mógłby ktoś mi pomóc z rozwiązaniem tej pochodnej x
2
(x−1)
3
0
kika:
Wykaż że nieskończony ciąg an gdzie an=0,125 *16
n
+1−4*(2
2
n−1)
2
+8n*32
1
/5n+1, jest ciągiem geometr.
2
magda:
w nieskończonym ciągu geometr. an dane są a1=0,2 oraz a2*a4=1. Oblicz iloraz ciagu.
5
pomocy:
a) 3x+2 * 93x−1 = 27x+4 b)(0,5)x2 * 22x+2 = 1/64
5
agags92:
wyznacz wzor ogolny ciagu arytmetycznego w ktorym a1=3 a3=5*a2
1
Pomocy:
Bok sześciokąta foremnego ma dł
√
3
. Ile wynosi Pole?
8
agags92:
m+1
m+1
m+9
wykaz dla jakiego m ciag
,
,
jest arytmetyczny
4
6
12
0
agags92:
funkcja f(x)= 2x−4 dla x (wieksze badz rowne)3 x+2 dla x>3
0
Kasia:
3* (
√
3
)
2
*
√
3
i to podzielić w ułamku na 2
1
Falinska5:
1.Oblicz:
0
magda:
liczby −6,3x−4,50 są w podanej kolejności pierwszym drugim i piatym wyrazem pieciwyrazowego ciagu arytm. Oblicz x
7
Basia:
podaj wzor funkcji prostopadlej do 3x−2y+5=0 przechodzacej przez punkt B=(2,8)
1
klaudi:
oblicz sumę 100 kolejnych początkowych wyrazów ciągu arytm. an w którym pierwszy wtraz jest równy 3 a drugi stanowi 16 i 2/3% wyrazu dziesiatego.
1
eva:
W czasie kontroli jakości radioodbiorników stwierdzono ,że na każde 200 sztuk średnio 4 są z wadami.Oblicz prawdopodobieństwo ,że losowo wybrany radioodbiornik jest:
5
Basia:
Sprawdz czy prosta o rownaniu y=2x−6 jest styczna do okregu x
2
+y
2
−4y−15=0
1
metiu:
Znajdź liczby a,b,c spełniające warunki:
1
Hary:
dlaczego P(A) + P(A') = 1 ?
4
niewiem:
jak znaleźć ekstrema funkcji:
0
Basia:
dana jest funkcja y=3x−2. podaj wzór funkcji równoległej do niej przechodzącej przez punkt A=(4,7)
1
magda:
ile początkowych wyrazów ciagu arytmetycznego an o pietrwszym wyrazie rownym 2 i roznicy −4 nalezy wziac do sumy aby jej wartosc wynosila −1680?
5
Basia:
x+1
podaj dziedzine wyrazenia i oblicz
=0
(2x−1)(x+1)(2x+3)
6
agags92:
liczba 30 jest o p% wieksza od liczby 25 zatem: A p=5
13
Basia:
3x−2y+5=0 B=(2,8)
3
Tymbark:
Ile jest liczb dwucyfrowych, w których cyfra dziesiątek jest większa od cyfr jedności? Proszę o rozpisanie tego zadania
14
Didi:
MIEJSCE ZEROWE mam funkcje log f(x)=log
2
(x+3)+2 jakie jest jej miejscze zerowe
2
Basia:
−x
2
+7x−10=0 1. Podaj przedział w którym dana funkcja jest rosnąca 2. Dla jakich argumentów funkcia przyjmuje watości dodatnie?
1
klaudi:
8 √3− 7
2 √3−4
wykaż że ciąg (√12−1,
,
6
3
jesciągiem arytmetycznym.
15
Kinga:
Dzień dobry, mam problemy z różniczkowaniem / pochodnymi funkcji... mam całą listę zadań zrobić, a nie wiem jak się do tego zabrać, czytałam tutaj zamieszczone
2
Basia:
3
x
5
+
=
x
3
2
5
mi:
log
4
(2x−1) ile jest rowny?
1
amstaf:
1,2,3,1,2,3,1,2,3,1,2,3
0
agags92:
wyraz piaty ciagu geometrycznego wynosi 715 a drugi 11. oblicz iloraz tego ciagu i a1
1
ola1234:
rozpuszczalność pewnej substancji w temperaturze 20 stopni celcjusza jest równa 29g oblicz stężenie procentowe nasyconego roztworu w tej temperaturze Dzięki wielkie
3
Basia:
y=3x−2 A=(4,7)
19
aaaa:
Wykazać że równanie x
3
−3x+3=0 ma dokładnie jeden pierwiastek
1
matma:
:::rysunek::: Punkty K, L,M i N są środkami krawędzi BF, GH, EH i CD prostopadłościanu ABCDEFGH, w którym AB
1
Mary:
W trójkącie ABC przedłużono bok AB poza wierzchołek B i odłożono odcinek BD, równy odcinkowi BC. Połączono punkty C i D. Wykaż, że kąt |CDA| =
1
2
kąta |CBA|
15
Taive:
2
(
5x−1)*3
(
3x−1)=6
(
x+8)*4
(
x) oraz:
2
zadanie:
kiedy podnosimy obydwie strony do kwadratu i kiedy dodajemy badz odejmujemy stronami?
1
Alessandra:
W prostopadłościanie o podstawie kwadratu stosunek pola podstawy do pola ściany bocznej wynosi 1:2. Przekątna prostopadłościanu = 3
√
6
. Oblicz długość krawędzi bryły
3
goś:
jak sie pisze tutaj log i teraz 2 na dole tego logarytmu?
2
xd:
ile to jest log3(to 3 na dole)1
3
ola1234:
do 50g 30% roztworu dodano 30g wody oblicz stężenie% otrzymanego roztworu
9
Anula:
dwa boki trójkąta mają długości 3 pierwiastek z 3 i 6, kąt między nimi ma miarę 30 stopni . Pole tego trójkata jest równe? Jak zastosować do tego wzór P= 1/2absinα
1
agags92:
sprawdz czy ciag dany wzorem jest ciagiem geometrycznym an=2 (jako potega) n+1
1
ola1234:
rozpuszczalność pewnej substancji w temperaturze 20stopni celcjusza jest równa 29g oblicz stężenie procentowe nasyconego roztworu w tej temperaturze Dzięki wielkie
5
Deleck:
Mam dwa kolejne zadania z którymi mam problem
2
Kasia:
:::rysunek::: Ile wynosi miara kąta α ?α
1
whenidie:
Oblicz pole powierzchni całkowitej ostrosłupa prawidłowego trójkątnego, wiedząc, że jego krawędź boczna ma 24cm, a promień okręgu opisanego na podstawie jest równy 12 cm.
1
ola1234:
ile gramów wody i cukru należy zmieszać aby otrzymać 400g 10%roztworu cukru Dzięki
1
ola1234:
zmieszano 350g soli i 1250g wody oblicz stężenie procentowe otrzymanego roztworu
0
Mary:
Z dowolnego punktu przeciwprostokątnej trójkąta prostokątnego równoramiennego prowadzimy odcinki prostopadłe do przyprostokątnych. Udowodnij, że suma długości tych odcinków jest równa
3
Kasia:
Trójkąt może mieć boki długości: a)
√
45
,
√
25
,
√
20
1
Alessandra:
Długości trzech krawędzi prostopadłościanu wychodzące z jednego wierzchołka uporządkowane rosnąco tworzą ciąg geometryczny o ilorazie 3/2. Wiedząc, że V=216, oblicz długość przekątnej
8
agags92:
jezeli funkcja liniowa f(x)=3x+b przyjmuje wartosci dodatnie tylko dla argumentow x> −4 to A. b=−4
5
TMK:
W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym krawędź podstawy ma długość 6. Kąt między sąsiednimi ścianami bocznymi tego ostrosłupa ma miarę 120 stopni. Wyznacz objętość ostrosłupa.
2
Ola:
Dane są dwa sąsiednie wierzchołki sześciokąta foremnego A(2,0) i B(5, 3
√
3
) a) Oblicz pole tego sześciokąta.
1
manslaughter:
Podstawą ostrosłupa jest trójkąt o boku a i kątach przyległych do tego boku β, γ. Spodek wysokości jest środkiem okręgu opisanego na podstawie. Wyznacz objętość ostrosłupa, jeśli
13
olala:
a
1
+ a
2
=7 a
1
*a
2
=10
2
mixek:
:::rysunek::: linia czarna to f(x)=x
2
2
emi /emi:
Trzej strzelcy trafiają niezależnie w cel z prawdopodobieństwami równymi odpowiednio 0,5, 0,6 i 0. Strzelcy oddają po jednym strzale do tego samego celu.Oblicz prawdopodobieństwo
0
Alessandra:
Długości trzech krawędzi prostopadłościanu wychodzące z jednego wierzchołka uporządkowane rosnąco tworzą ciąg geometryczny o ilorazie 3/2. Wiedząc, że V=216, oblicz długość przekątnej
1
JW:
Długości odcinków, z których składa się spirala tworzą ciąg geometryczny o ilorazie q=0,9. Najdłuższy z odcinków ma długość 2.
10
Anula:
Pole kwadratu,którego przekątna jest o 2cm dłuższa od boku,jest równa? Czemu jest d=a pierwiastek z 2 i d= a +2 , zamiast d= a pierwiastek z 2 + 2 skoro to przekątna ma być
2
Deleck:
Graniastosłup prost ma 36 krawędzi. Liczba jego wierzchołków jest równa
13
asdf:
Liczby x,y,z w podanej kolejności tworzą ciąg geometryczny, Suma tych liczb jest równa 13. te same liczby w podanej kolejności są odpowiednio pierwszym, drugim i piątym wyrazem
29
Kasia:
Błagam o pomoc
3
ja:
Proszę o jakieś wskazówki do równania:
2
mrowkazzzzz:
mam problem z zadaniem dotyczacym obliczenia objetosci ostrosłupa. to samo zadanie ktos dodał do rozwiazania na innym forum ale nikt tego nie rozwiazał .podaje link do tej strony http://zadane.pl/zadanie/3509192 i
2
ASIA1;0:
Hej musze zrobic takie zadanka pomozecie?
8
DZIADZIA:
wartości funkcji f(x)=3x
2
−
2
3
x+4 są większe od wartości funkcji g(x)=3x
2
+5x−1
2
ufo:
Podstawą ostrosłupa jest romb, którego przekątne mają długości 12 i 16. Spodek wysokości ostrosłupa pokrywa się z punktem przecięcia przekątnych rombu w podstawie, a pole powierzchni
2
Ego:
Liczby2x+1,12x,14x+4 są w podanej kolejności pierwszym, drugim i czwartym wyrazem ciągu arytmetycznego. Oblicz .
1
Ego:
Objętość kuli stycznej do wszystkich ścian sześcianu o krawędzi długości 12 jest równa?
1
maciek:
10/x = x−2 + x+1/3
2
karolina:
a2=0 a5=9
4
Aneta:
ZAD1. Z liczb 1,2,...,9 losujemy 2 razy po jednej bez zwracania. Jakie jest prawdopodobieństwo, że
6
kaska:
a
1
=2 a
1
0=29
3
ooojojoooj:
Kat alfa jest ostry i cos alfa =1/4 Oblicz tg i sin alfa
1
Aneta:
ZAD1. Z liczb 1,2,...,9 losujemy 2 razy po jednej bez zwracania. Jakie jest prawdopodobieństwo, że
1
ASIA1;0:
Dana jest funkcja f(x)=2
x
2
0v0:
Wyznacz zbiór rozwiązań równania |x+1| + |x−2|=p w zależności od parametru p (p należy do rzeczywistych)
1
Elka:
Ciąg an jest ciągiem liczb naturalnych trzycyfrowych podzielnych przez 7. a) podaj wyraz pierwszy a1 i wyraz ostatni an tego ciągu
4
ooooooooooo:
rozłoz na czynniki: x⁴ +5x² −x³−5x =0
14
aniołek:
a) 3x
3
−13x
2
+13x−3=0 b) 2x
3
+5x−4x−10=0
4
0v0:
wykaż że równanie x
2
− x + 1 = x / (x+1) nie ma rozwiązań całkowitych. jak to ruszyć?
no oczywiście założenie że x ≠ − 1
4
0v0:
Układamy trójkąt i kwadrat z kół ułożonych stycznie o równych promieniach. Bok trójkąta ma o 2 koła więcej niż bok kwadratu. Z ile kół składa się bok kwadratu, jeśli wiadomo, że kół w
3
garfild:
wyznaczyć kąt jaki tworzą styczne do wykresów funkcji y=1+2sinx oraz y=x(x− pi)+1 poprowadzone w punkcie przecięcia tych wykresów.
1
dm:
Pole trójkąta ABC, którego boki mają długości a, b, c wyraża się wzorem P=a
2
−(b−c)
2
. Oblicz cosinus kąta ∡BAC.
2
0v0:
Wyznacz parametr a ( a należy do R) dla którego wielomian W(x)=x
3
− ax + a −1 ma ujemny pierwiastek dwukrotny. Wyznacz pozostałe pierwiastki.
2
ooooooooooo:
∛128 +∛53 =
1
jola:
Na lokatę 3−miesięczną o oprocentowaniu 3% wpłacono 5000 zł. Po jakim czasie suma odsetek wyniesie ponad 200 zł? Po jakim czasie kwota na lokacie podwoi się. Proszę o wytłumaczenie
1
Aleksandra:
uzasadnij, że kwadrat wysokości poprowadzonej z wierzchołka kąta prostokatnego w trójącie prostokątnym, równa się iloczynowi długości odcinków na jakie dzieli ta wysokość
1
luki:
Wyznacz zbiór wszystkich punktów na osi liczbowej, których suma odległości od punktu −5 i podwojowonej liczby odległości od punktu 1 jest niewieksza od 10 .
1
n:
Witam
1
ooooooooooo:
√72 − √12
4
garfild:
oblicz pochodne funkcji y=f(g(x)*h(x)), y=g(x)
f(x)
h(x)
, y=(g o f) (
2
h(x)
), gdy: a.)
2
help z rana :(:
Witam!
3
karla:
a
n
= −3n +2 Wyznacz różnice tego ciągu
2
muchacita:
Nie mam pojecia jak to zadabie rozwiazac Punkty A(−4;2) oraz B(2;6) sa symetryczne wzgledem prostej k. Wyznacz rownanie prostej k.
19
edziulka25:
Oblicz √4x2−4x+1/(2x−1) + √16x2+8x3+x4/(4x2+16x) dla x nalezacego do (−nieskonczonosc, − 4)
2
tn:
dla jakich n naturalnych n
2
+ 4n − 8 jest kwadratem liczby naturalnej?
1
Magda:
Rozwiąż równanie :
x+1
x−1
+
x+2
x−2
=
2x+13
x+1
1
Natasza:
rozwiąż równanie
2x+1
x−1
=
5
6
x help me please
13
ghghjfgx:
Ile wyrazów ujemnych ma ciąg a
n
określony wzorem a
n
= 2n
2
−9
6
Tiranii:
Dana jest funkcja f(x)= −sin2x dla x ∊ <0, π> i 2sinx dla x∊ <π, 2π) Narysuj wykres tej funkcji
1
garfild:
znalezc rownania stycznej do wykresu funkcji a.)
3
Aleksandra:
miesięczny koszt ogrzewania domu wynosi 200zł. Założenie dodatkowej izlacji cieplnej, która kosztuje 4200 zł spowoduje zmniejszenie wydatków ogrzewania 0 30%.Po jakim czasie poniesione
4
robert9:
Oblicz obwód czworokąta ABCD opisanego na okręgu jesli a) |AB|=10 i |CD|=11.
6
hooo:
Dane sa˛ trzy szes´cienne kostki do gry: czerwona, niebieska i zielona. Oblicz prawdopodobien ´ stwo zdarzenia polegaja˛cego na tym, z˙ e przy jednokrotnym rzucie trzema kostkami
12
prostokąt:
prostokąt: dla jakich wartości m prosta y=m ma punkty wspólny z parabolą o podanym równaniu:
2
ooooooooooo:
Wyznacz wszystkie liczby naturalne k , dla których liczba 3k
2
+3k+7 jest sześcianem liczby naturalnej
7
Sprawdzian:
Bardzo pilne. A i B sa wierzcholkami trojkata ABC A=(−4,4),B=(4,0).M jest punktem przecięcia sie wysokosci M=(3,4). Znajdz C
9
ania:
W trojkącie prostokątnym punkt stycznosci okregu wpisanego w ten trojkąt dzieli
5
Exss:
Hej. Mam prośbę do nietypowego zadania równości trygonometrycznych. Nie spotkałem tego typu zadania w dziale trygonometrii w teorii
5
klaudi:
ciag cn jest okreslomy wzorem cn=n
2
−12+40 zatem Cn2+1=Cn2+3 dla n=
1
Aleksandra:
długość krawędzi sześcianu o przekątnej 6 wynosi?
1
klaudi:
wyraz ogólny ma postać bn=1/2n−1 wobec tego bn+1−bn=
16
ucząca się :
jak się liczy pierwiastek
?zapomniałam:(
√
12
9
asdf:
ma ktoś jakieś zadania z ciągów za 5−6 pkt na mature podstawową?
1
chery:
Dla jakich wartości p, q wielomian x
5
+3x
3
+px
2
+qx+3 przy dzieleniu przez x
2
+2 daje resztę x+1.
8
Matematyka_Moim_Przyjacielem:
11
(
x−7) = 17
(
7−x)
3
er:
2
cos2x
=2
cos
2
x
−2
−1
oraz |x−2]
1−|x|
=|x−2|
x
Proszę o pomoc w wyznaczeniu x w obu przykładach
19
troy:
Witam, potrzebuje pomocy w rozwiazaniu zadan, ktore maja pomoc w przygotowaniu do poprawy.
10
ElenoR:
witam mam pilna sprawe baba zadala mi prace domowa bo mnie nie lubi i chyba sama jej nie potrafi zrobic a chodzi mi o to zeby ktos to zrobil i w miare wytlumaczyl dlaczego tak a nie
1
klaudi:
n+1
ciag nieskończony okreslony wzorem an=
zatem an+1=
4n+2
0
wojtek:
http://matematyka.pisz.pl/forum/135698.html
1
marek:
−
∞
−
∞
jak mamy
to można stosować regułe hospitala? albo
?
∞
−
∞
1
kiszyniów:
Dla jakich wartości parametru m ∊ R wierzchołek paraboli y = x
2
+ 2(m + 1)x + m − 4 leży najbliżej prostej y = − 4 ?
3
Hiperbol:
Oblicz objętość bryły powstałej w wyniku obrotu rombu o kącie ostrym α=60 stopni i boku a=8 cm wokół dłuższej przekątnej
2
TMK:
Dany jest F=(1,0) i prosta l o równaniu x= −1. Wyznacz wzór funkcji , której wykres jest zbiorem wszystkich punktów jednakowo odległych od punktów F i od prostej l przy x≥0 i y≥0.
4
Pyśka:
Koszt produkcji pewnego towaru obniżono o 20%, a po pewnym czasie ponownie obniżono o 10% . O ile procent obniżono pierwotnie koszty produkcji?
18
prostokąt:
prostokąt: dla jakich wartości m prosta y=m ma jeden punkt wspólny z parabolą o podanym równaniu
3
Aguś:
Gdzie znajduje się przekatna ośmiokąta foremnego?
10
kossa:
Sześcian o krawędzi 1 przecięto płaszczyzną przechodzącą przez przekątną podstawy i nachyloną dopłaszczyzny podstawy pod kątem α. Obliczyć pole otrzymanego przekroju.
6
TMK:
Ze zbioru liczb Z={1,2,3,...,2N+1} wylosowano dwie liczby ,bez zwracania. Oblicz prawdopodobieństwo, że suma wylosowanych liczb jest liczbą parzystą. Mogę prosić o zrobienie
3
Kleopatra:
Wielomian G(x)= 2x do potęgi3 −8x do potęgi 2 − 3x +12 rozłóż na czynniki i wynik zapisz w najprostszej postaci.. odp. to G (x) = 2(x−4)(x− pierwiastek z 6 dzielone na 2) (x+
3
TMK:
Rozwiąż równanie sin(x+
π
6
)=
√
3
2
sinx −
1
4
dla x∊(−2π,2π)
10
TMK:
Rozwiąż równanie sin2x+cosx=0 x∊<0,2π>
2
ani:
127. Pierwszy wyraz ciągu geometrycznego o ilorazie q=1−pierwiastek z 2 jest równy 1+pierwiastek z 2. Wobec tego trzeci wyraz tego ciągu jest równy
10
Patryk:
Dany jest graniastoslup szczesciokatny o wysokosci 10. Na podst. tego graniastosłupa
2
Ceeegla ! :
napisz równanie prostej w postaci ogólnej przechodzącej przez punkty A i B A=(0,0)
5
kika:
wykaz ,że r−nie nie ma pierwiastków rzeczywistych. x
6
−x
5
+x
4
−x
3
+x
2
−x+1=0
2
1asi:
Zapisz w jak najprostszej postaci
√
50
−3
√
12
+
√
3
3
123frytki:
Rozwiąż używając własnosci potęg
2
Asia:
Prosta k: y =x−1 ma z okregiem o: (x−1)
2
+y
2
= 8 dwa punkty wspolne. wyznacz wspolrzedne tych punktow.
9
tak:
W trapezie prostoka˛tnym krótsza przeka˛tna dzieli go na trójka˛t prostoka˛tny i trójka˛t równoboczny.
5
ulka:
mam dwa 3 zadanka których nie wiem jak ruszyć
1. W trójkąt ABC wpisano okrąg o promieniu r. Styczne do tego okregu odcinaja trzy trojkaty (styczne są równoległe do boków), w
3
op:
jak obliczyc wyrazenie : (
√
6−
√
11
+
√
6+
√
11
)
2
?
3
sylwek:
Przeprowadzamy pewne doświadczenie. Możemy otrzymać jeden z trzech wykluczających się wyników: A,B lub C. Wiemy , że prawdopodobieństwo tego, że otrzymamy wynik A lub wynik B jest równe
2
Tomek:
Mam taką treść zadania: zbadaj wzajemne położenie okręgów:
1
czapi:
10x + 16y ≤ 12000 x + y ≥ 10000
2
Igor:
proszę o pomoc, bo mam zaćmienie i nie mogę ruszyć z zadaniaem dalej. ile jest 4
√
3
*
√
3
4
carpe diem:
1,2,3,1,2,3,1,2,3
1
Carola:
Z cyfr 0,1,2,3,4,5 układamy liczby sześciocyfrowe. Ile otrzymamy liczb sześciocyfrowych, w których cyfry:
5
california-:
z wycinka koła o promieniu 20 i kącie środkowym 72 stopnie wykonano stożek. oblicz objętość i pole powierzchni stożka
13
AGASIA12345:
CZYLI KWADRAT TEZ JEST RÓWNOLEGŁOBOKIEM KTÓRY MA JEDEN KĄT PROSTY?
3
NASTKA:
Do wykresu funkcji f(x)=
a
x
−6 nalezy punkt o wspołrzednych P = (−1,4) wyznacz miejsce zerowe funkcji f
3
prostokąt:
dla jakich wartości m prosta y=m ma jeden punkt wspólny z parabolą o podanym równaniu y=m+x−x
2
6
qloiv:
jak rozwiązać cosx−sinx=0
10
wielomianowicz:
Witam! Czy ktoś byłby na tyle miły i pomógł mi wyliczyć pewno zadanie i dać do tego jakiekolwiek objaśnienie ? Z góry dziękuje !
0
fioletowa:
pomóżcie! 1.Wyznacz wielomian w(x)=−2f(x)+4g(x).Podaj stopień otrzymanego wielomianu.
1
monika41:
log2p{10)−log4−log0,5=
0
Kasia:
bardzo prosze pomozcie mi w moim poscie : http://matematyka.pisz.pl/forum/135684.html naprawde zalezy mi na pomocy jakiekolwiek
0
wojtek:
http://matematyka.pisz.pl/forum/135698.html
7
bacha:
z odcinkow a,b,c zbudujemy trojkat jesli: A. a=2,b=2,c=5
2
prostokąt:
dla jakich wartości parametru m prosta y=4 ma jeden punkt wspólny z parabola o równaniu y=4+mx
2
5
domi:
:::rysunek::: prosta m jest styczna do okregu w punkcie K.Kąt srodkowy ma miare 134
0
.Wówczas kat beta ma
archiwum 688,
687
,
686
,
685
,
684
,
683