objetosc ostrosłupa
mrowkazzzzz: mam problem z zadaniem dotyczacym obliczenia objetosci ostrosłupa. to samo zadanie ktos dodał
do rozwiazania na innym forum ale nikt tego nie rozwiazał .podaje link do tej strony
http://zadane.pl/zadanie/3509192 i
błagam o pomoc
26 mar 12:06
Artur z miasta Neptuna:
| | SA * SB | |
PSAB = 3 = |
| ⇔ SA*SB = 6 |
| | 2 | |
| | SA * SC | |
PSAC = 4 = |
| ⇔ SA*SC = 8 |
| | 2 | |
| | SB * SC | |
PSBC = 6 = |
| ⇔ SB*SC = 12 |
| | 2 | |
układ trzech równań z trzema niewiadomymi ... wyliczasz długości SA, SB, SC ; odpowiednio:
2,3,4
jako że te trójkąty są prostokątne to bez problemu wtedy wyliczysz długości: AB,BC,AC ;
odpowiednio:
√13, 5, 2
√5.
26 mar 12:56
Mila: Objętość obliczysz "stawiając " bryłkę na którejkolwiek ścianie bocznej, a wysokością będzie
odpowiednia krawędź boczna.
26 mar 14:03