Przeprowadzamy pewne doświadczenie. Możemy otrzymać jeden z trzech wykluczający
sylwek: Przeprowadzamy pewne doświadczenie. Możemy otrzymać jeden z trzech wykluczających się wyników:
A,B lub C. Wiemy , że prawdopodobieństwo tego, że otrzymamy wynik A lub wynik B jest równe
15, a prawdopodobieństwo tego, że otrzymano wynik B lub C jest równe 56 Oblicz
P(A).
25 mar 20:26
sylwek: nikt nie pomoże?:(
25 mar 20:37
Beti: moim zdaniem tak:zdarzenia A,B,C są rozłączne, więc:
P(AuB) = P(A)+P(B) i P(BuC)=P(B)+P(C)
i powstaje układ trzech równań:
| | 5 | | 5 | |
P(B)+P(C)= |
| −− P(C)= |
| −P(B) |
| | 6 | | 6 | |
P(A)+P(B)+P(C)=1
podstawiam pierwsze i drugie do trzeciego równania:
| 1 | | 5 | |
| + |
| −P(B)=1 − wyznacz P(B), a potem szukane P(A) |
| 5 | | 6 | |
25 mar 20:43
sylwek: tak dobrze P(A) wyszło
16 i tak jest w odpowiedziach, dzięki wielkie za pomoc
25 mar 20:49