rozwiąż równania:
Taive: 2
(5x−1)*3
(3x−1)=6
(x+8)*4
(x)
oraz:
5
(x+2)*7
(2x+4)=21
(x+2)
mam nadzieje, ze widać które to wykładniki
26 mar 14:44
MQ: Zlogarytmuj to sobie:
(x+2)*log5+(2x+4)*log7=(x+2)*log21
26 mar 15:06
pigor: ... np. tak :
5x+2 *72x+4=21x+2 ⇔
⇔ 5
x+2 * (7
x+2)
2=3
x+2 *7
x+2 /: 7
x+2>0 ⇔
5
x+2 *7
x+2=3
x+2 ⇔ 35
x+2=3
x+2 ⇔ x+2=0 ⇔
x=−2 . ...
26 mar 15:07
Taive: i w jaki sposób ma mi to pomóc? co miałabym z tym dalej zrobić?
26 mar 15:10
Taive: *chodziło mi o logarytmy, dzięki pigor
26 mar 15:11
MQ: pigor 
−− ty inteligencją, a ja "brute force"
26 mar 15:12
Taive: nie, po prostu nie rozumiem jak mam to zrobić z logarytmami MQ, nie mówie, ze Twój sposób jest
zły, jest dla mnie za mądry...
nie rozumiem jeszcze tylko dlaczego z 35(x+2)=3(x+3) wyszło Ci x+2=0...
26 mar 15:16
pigor: ... lub np. tak :
25x−1 *33x−1=6x+8 *4x ⇔
⇔ 2
5x−1 *3
3x−1=2
x+8+2x *3
x+8 ⇔ 2
5x−1 *3
3x−1=2
3x+8 *3
x+8 ⇔
2
5x−1−3x−8 *3
3x−1−x−8= 1 ⇔ 2
2x−9 *3
2x−9= 1 ⇔
6
2x−9=1 ⇔ 2x−1=0 ⇔ 2x=1 ⇔
x=12 . ...
26 mar 15:18
MQ: Mój sposób jest zły, bo żmudny do liczenia −− po prostu dostajesz równanie 1 stopnia na x z
dosyć egzotycznymi współczynnikami i trochę się trzeba nabiedzić, żeby wyliczyć w sposób jawny
x.
26 mar 15:19
pigor: ...

ja bym, nie powiedział, inteligencją tylko ...
zabawą z potęgami, pozdrawiam
..
26 mar 15:22
Taive: a powiesz mi jeszcze w jaki sposób zamieniłeś to 35
x+2=3
x+3 na x+2=0
26 mar 15:24
MQ: @pigor −− jak to zwał, tak to zwał, ale jeszcze raz

BTW: w drugim chyba miało być 2x−9=0 −− to tak dla
Taive, gdyby nie zauważył przy
przepisywaniu
26 mar 15:27
Taive: Taive to ona

W 2 wszystko jest dla mnie jasne, wielkie dzięki za to rozwiązanie.
26 mar 15:30
Taive: ok, już rozumiem dlaczego to 35
x+2=3
x+3 się zlikwidowało
26 mar 15:41
pigor: ...

nie myślałem,. że muszę tak "kawa na ławę", ... bo ta równość ma miejsce tylko wtedy,
gdy wykładnik jest zerem , czyli
x+2=0 , a łopatologicznie rzecz ujmując , bo
35
x+2=3
x+3 /:3
x+2 ⇔ (
353)
x+2=1 ⇔ (
353)
x+2=(
353)
0 ⇔
x+2=0 ⇔
x=−2 
i tyle . ...

, pozdrawiam
26 mar 15:56
Taive: mówie, ze już zrozumiałam
26 mar 15:57