prawdopodobienstwo i kombinatoryka
troy: Witam, potrzebuje pomocy w rozwiazaniu zadan, ktore maja pomoc w przygotowaniu do poprawy.
1. Rrzucamy 2 razy kostką. Oblicz prawdpopodobeństwo orzymania iloczynu nieparzystego.
2. W pudełku jest 30 ponumerowanych kul od 1 do 30. Oblicz prawdpodobieństwo że wylosowana kula
będzie miałą numer mniejszy od 10 lub podzielny przez 3.
3. Ze zbionu cyfr {5,6,7,8,9} losujemy kolejno bez zwracania dwie cyfry tworząc z nich liczbę
dwucyfrową. Oblicz prawdopodobieństwo, że otrzymana liczba będzie większa od 75.
4. Z talii 52 kart losujemy 6. Oblicz prawdopodobieństwa zdarzeń:
− wylosowano 4 piki i 2 trefle
− wylosowano co najmniej 1 kiera.
5. W sklepie znajdują się monitory trzech różnych firm. Usterkowość wynosi odpowiednio 1%, 2%,
3%. Kupujemy losowo wybrany monitor. Jakie jest prawdopodobieństwo że wybrany monitor będzie
wadliwy?
6. Z urny w której znajduje się 6 kul białych i 4 czerwone losujemy kolejno dwa razy bez
zwracania po jednej kuli. Oblicz prawdopodobieństwo wyciągnięcia za drugim razem kuli białej
jeżeli wiadomo, że za pierwszym razem wylosowano czerwoną.
7. Mając dane P(A) = 0.7; P(B') = 0.5; P(A∪B) = 0.8 oblicz P(A∩B).
25 mar 18:45
Artur z miasta Neptuna:
skoro mają Ci pomóc się przygotować do poprawy, to jednak sam/−a musisz je zrobić ... nie
uważasz

25 mar 18:46
troy: Chlopie jak bym mogl zrobic sobie wszystkie sam to nie uwazasz nie prosil bym o pomoc?
25 mar 18:56
Baś: Ale takie na przykład... 7−me

Dwa wzorki, same dodawanie i odejmowanie ...
25 mar 18:59
troy: To pomoże ktoś czy nie?
25 mar 19:06
25 mar 19:07
Artur z miasta Neptuna:
to że Ci rozwiążemy resztę zadań i tak Ci nic nie da ... prawdopodobieństwo musisz 'rozumieć'
aby móc jakiekolwiek zadanie rozwiązać −−− przynajmniej takie jest moje zdanie
25 mar 19:08
troy: Staram się robić sobie te zadania ale niekoniecznie mi wychodzą..
W tym 7 wynik będzie 0,4?
25 mar 19:15
troy: Udało mi się ogarnąć 2, 3 i chyba 7. Reszty nawet nie wiem jak ruszyć..
25 mar 20:46
Beti:
1) jaka jest omega? − podaj
A − wyniki z obu rzutów po wymnożeniu dają liczbę nieparzystą − wypisz
| | |A| | |
na koniec: P(A) = |
| |
| | |Ω| | |
25 mar 20:52
troy: to będzie tak P(A) = 6/36?
Dobrze rozumiem?
25 mar 21:06
Beti: | | 1 | |
tak, przy czym to da się jeszcze skrócić do |
| |
| | 6 | |
25 mar 21:09
troy: Skracanie możemy sobie darować

To jeszcze jak byś mogła mi sprawdzić 2 i 3.
2.
P(A) =
1630
3.
P(A) =
1120
25 mar 21:13
Beti: dobrze jest
25 mar 21:21
troy: Dzięki za pomoc. Możesz mi powiedzieć jak ruszyć 4te zadanie? Próbuje na różne sposoby i mam
coraz większy mętlik w głowie.. ;\
25 mar 21:40
Beti: tu trzeba kombinacjami (w kartach zazwyczaj kolejność nie ma znaczenia − tak jak np. przy
tworzeniu delegacji z określonej grupy osób).
a)
| | | | | |
|A| = C413*C213 bo w każdym kolorze jest po 13 kart = | * | = ... |
| | | |
P(A) = ...
25 mar 21:48
troy: Dobra a) policzyłem ale w b) to ma być tylko C1 13?
25 mar 22:05
Beti: "co najmniej jednego kiera" oznacza, że może być wśród tych 6 wylosowanych kart jeden kier,
albo dwa, albo trzy, albo..., albo sześć. Za dużo wariantów do rozpisania, więc obliczamy
prawdop. zdarzenia przeciwnego.
A' − wśród wylosowanych kart nie ma kiera
|A'| = C639 bo w talii bez kierów jest 39 kart= ...
a na koniec: P(A) = 1 − P(A')
25 mar 22:13
troy: Ok, dzięki serdeczne za pomoc
25 mar 22:21
Beti: na zdrowie
25 mar 22:22