matematykaszkolna.pl
KWADRAT TO RÓWNOLEGŁOBOK KTÓRY MA JEDEN KĄT PROSTY AGASIA12345: CZYLI KWADRAT TEZ JEST RÓWNOLEGŁOBOKIEM KTÓRY MA JEDEN KĄT PROSTY?
25 mar 19:07
Artur z miasta Neptuna: yyyyy kwadrat ma jeden kąt prosty
25 mar 19:08
Artur z miasta Neptuna: w zadaniu nie masz napisanego, że równoległobok ma mieć TYLKO jeden kąt prosty. A masz napisane, że 'jakiś' ma kąt prosty. Jako żeś bystra, to wiesz równoległobok ma dwie pary kątów ... skoro jeden jest prosty to ten drugi (do pary) także musi być prosty ... czyli masz dwa proste Wiesz także, ze suma kątów (po jednym z każdej pary) = 180o ... więc stąd wynika, że kąty w drugiej parze także są proste Czyli WSZYSTKIE kąty są proste. Natomiast moja droga ... kwadrat JEST prostokątem
25 mar 19:11
AGASIA12345: AHA.. emotka
25 mar 19:12
AGASIA12345: KWADRAT JEST ROMBEM MÓJ DROGI.
25 mar 19:15
AGASIA12345: ?
25 mar 19:16
pomagacz: a romb jest równoległobokiem, a prostokąt jest równoległobokiem, a kwadrat jeśli jest równoległobokiem to jest także prostokątem emotka
25 mar 19:19
Artur z miasta Neptuna: Agusiu kwadrat jest: a) prostokątem b) rombem c) równoległobokiem d) trapezem e) deltoidem f) czworokątem wypukłym g) czworokątem wszystkie odpowiedzi są PRAWIDŁOWE popatrz sobie na definicje danych czworokątów
25 mar 19:20
Artur z miasta Neptuna: pomagacz −−− akurat ta dedukcja nie koniecznie musi być poprawna emotka a∊b∊d ⋀ c∊d nie oznacza, ze a∊d ale kwadrat jest prostokątem ... ponieważ prostokąt −−− czworokąt mający wszystkie kąty wewnętrzne równe 90o
25 mar 19:22
Artur z miasta Neptuna: tfu ... miało być ... nieoznacza, że a∊c emotka
25 mar 19:23
pomagacz: dobra dobra emotka
25 mar 19:24
Trivial: rysunekPrzedstawiam hierarchię dziedziczenia. emotka
25 mar 19:38
Eta: emotka
25 mar 19:40
Artur z miasta Neptuna: Trivial ... a trapezik emotka a deltoid emotka pamiętam na maturze (ostatni rocznik starej matury) miałem zadanie z planimetrii i w kluczu odpowiedzi był tylko jeden przypadek trapezu (klasyczne ustawienie ramion), a nie było drugiego (a'la równoległobok) i nauczyciel, który prezentował w gazecie wyniki/klucz, stwierdził: "jak zrobiłeś oba przypadki, to może ci nie zaliczą tego za błąd." ... całe szczęście, że wtedy jeszcze nie było to sprawdzane centralnie emotka
25 mar 20:36
Proca: Kwadrat to równiległobok ?
5 kwi 14:17
Proca: .i.
5 kwi 14:18
Adamm: a ma boki równoległe? i znak należenia nie powinien być tutaj użyty, to jest błąd
5 kwi 14:24
kochanus_niepospolitus: wow ... nie ma to jak odkopać staaaary temat −−− patrz mój nick tak Proca ... kwadrat jest równoległobokiem
5 kwi 15:15