Długości trzech krawędzi prostopadłościanu wychodzące z jednego wierzchołka...
Alessandra: Długości trzech krawędzi prostopadłościanu wychodzące z jednego wierzchołka uporządkowane
rosnąco tworzą ciąg geometryczny o ilorazie 3/2. Wiedząc, że V=216, oblicz długość przekątnej
prostopadłościanu.
26 mar 15:07
asdf: a = a
1
b = a
1 * q
c = a
1 * q
2
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
V = a*b*c
216 = a
1 * a
1 * q * a
1 * q
2
216 = a
13 *
q3
1728 = 27a
13 || : 27
64 = a
13
a1 = 4
a2 = 6
a3 = 9
26 mar 15:25
uczeń: a przekątna gdzie?
16 gru 21:55