funkcja wymierna
edziulka25: Oblicz √4x2−4x+1/(2x−1) + √16x2+8x3+x4/(4x2+16x) dla x nalezacego do (−nieskonczonosc, − 4)
25 mar 23:02
krystek: ?
25 mar 23:05
edziulka25: Co ?
25 mar 23:06
krystek: Nic tu nie widać. Co z czym łączyć
25 mar 23:12
edziulka25: Nie wiem jak to napisać ale
√4x2−4x+1 √16x3+8x2+x4
−−−−−−−−−−−−− + −−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
2x−1 4x2+16x
a dziedzina jest x nalezace do (−∞; − 4)
Przepraszam że tak niewyraznie.
25 mar 23:14
edziulka25: Nie wiem jak to napisać ale
√4x2−4x+1 √16x3+8x2+x4
−−−−−−−− + −−−−−−−−−−−−
2x−1 4x2+16x
a dziedzina jest x nalezace do (−∞; − 4)
Przepraszam że tak niewyraznie.
25 mar 23:15
edziulka25: Ponawiam prosbe

!
25 mar 23:20
krystek: | √4x2−4x+1 | | √16x3+8x2+x4 | |
| + |
| czy tak? |
| 2x−1 | | 4x2+16x | |
25 mar 23:23
edziulka25: tak
25 mar 23:27
edziulka25: zastanawiam sie w jaki sposób pan to napisał że tak ładnie wyglada
25 mar 23:27
krystek: | I2x−1I | | IxIIx+4I | |
| + |
| =... |
| 2x−1 | | 4x(x+4) | |
25 mar 23:34
krystek: po lewej stronie masz opis jak zapisywać.
25 mar 23:35
edziulka25: dzięki.a ile ci wyszło w rozwiazaniu
25 mar 23:40
edziulka25: i skad sie to wzieło IxIIx+4I nie powinno byc |2x+x2|
25 mar 23:41
krystek: x2 przed nawias
23;15źle przepisałas a ja za Tobą . Popatrz na początek!
25 mar 23:44
edziulka25: ale gdzie na poczatek?
25 mar 23:47
krystek: 23;02 zapisane masz przez siebie − porównaj
25 mar 23:52
edziulka25: √16x2+8x3+x4/ no ale przeciez to |2x+x2| gdzie tu niby jest blad?
25 mar 23:55
krystek: 16x2+8x3+x4=x2(16+8x+x2)=x2(4+x)2=(4x++x2)2
√(4x+x2)2=I4x+x2I
26 mar 00:02
edziulka25: a jaki powinien byc w koncu wynik?
26 mar 01:00