logarytmy
Krysia: Wiadomo, że log516 = a. Oblicz log125 128.
Wiem ,ze 5a=16 i 125x=128 czyli 53x=27 ale nie wiem co dalej jak wydedukowac ile to jest
5iles=16
26 mar 17:35
Krysia: ma ktos jakis pomysł
26 mar 17:40
Beti:
log
516 = log
52
4 = 4log
52
| | 1 | |
czyli: 4log52 = a −−> to log52 = |
| a |
| | 4 | |
| | log5128 | | log527 | | 7log52 | |
log125128 = |
| = |
| = |
| = |
| | log5125 | | log553 | | 3log55 | |
| | | | 7 | | 1 | | 7 | |
|
| = |
| a* |
| = |
| a |
| | 3*1 | | 4 | | 3 | | 12 | |
26 mar 17:43
Krysia: Dzieki beti tego mi brakowalo
26 mar 17:44
Beti:
26 mar 17:45