ciągi liczbowe
asdf: Liczby x,y,z w podanej kolejności tworzą ciąg geometryczny, Suma tych liczb jest równa 13.
te same liczby w podanej kolejności są odpowiednio pierwszym, drugim i piątym wyrazem
ciągu arytmetycznego. Wyznacz te liczby.
Obliczenia:
a
1 = a
a
1 *q = a
1 + r || : a
1
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
a
1 * q
2 = a
1 + 4r || : a
1
które prawidłowe?
25 mar 22:59
krystek: y2=x*z
x+y+z=13 i teraz x=a1 y=a1+r z=a1+4r
25 mar 23:04
asdf: r(r − 4a) = 0
r = 0 lub r = 4a
takie coś?
25 mar 23:07
asdf: a to, że jest to ciąg więc r = 0 odpada, tak?
25 mar 23:08
Eta:
Proponuję tak:
x, y=x+r, z=x+4r −−− wyrazy ciągu arytm.
zatem z treści zad. x+x+r+x+4r=13
i z def, ciągu geom. (x+r)2= x(x+4r)
dokończ .....
25 mar 23:10
Eta:
Dla r= 0 otrzymujesz ciąg stały
25 mar 23:10
asdf: poprawka

x
2 + 2ra + r
2 = x
2 + 4ra
−2ra + r
2 = 0
r(r − 2a) = 0
r = 0 lub r = 2a
25 mar 23:12
asdf: x = 1
y = 1 + 2 = 3
z = 1 + 8 = 9
takie coś?
25 mar 23:17
25 mar 23:17
25 mar 23:21
asdf: na początku liczyłem tym sposobem, tylko długopis mi przestal pisac, wkurzyłem się i
zapomniałęm, zaczołem liczyć tym drugim i się pogubiłem
25 mar 23:22
Eta:
Ojj biedaku
25 mar 23:26
Eta:
Jak idzie?
26 mar 00:12
asdf: zrobiłem wszystkie, masz jeszcze?
26 mar 14:24