grupując wyrazy i wyłączając wspólny czynnik poza nawias dany wielomian rozłóż
jola: grupując wyrazy i wyłączając wspólny czynnik poza nawias dany wielomian rozłóż na czynniki
A) x3+x2+x+1
B)4x3+12x2−x−3
C)4x3+2x2−12x−6
26 mar 18:04
Ajtek: (x3+x2)+(x+1)=x2(x+1)+1(x+1)=(x+1)(x2+1)
26 mar 18:07
Ajtek: W pozostałych podobnie

.
26 mar 18:08
Johny Cape: A) x3 +x +x2+1=x(x2+1)+(x2+1)=(x2+1)(x+1)
26 mar 18:08
Johny Cape: B) 4x3+12x2−x−3 = 4x2(x+3)−1(x+3)=(x+3)(4x2−1)=(x+3)(2x−1)(2x+1)
26 mar 18:10
Johny Cape: C) 4x3+2x2−12x−6 = 2x2(2x+1)−6(2x+1)=(2x+1)(2x2−6)=(2x+1)(√2x−√6)(√2x+√6)
26 mar 18:14