zad
ania:
W trojkącie prostokątnym punkt stycznosci okregu wpisanego w ten trojkąt dzieli
przeciwprostokątną na odcinki dlugosci 5 i 12.Oblicz długosci przyprostokątych tego trójkąta.
wiec tak w odpowiedziach jest ze 8 i 15
25 mar 15:30
Beti:

c=5+12=17
b=12+r
a=5+r
i teraz tw. Pitagorasa: (r+12)
2 + (r+5)
2 = 17
2
25 mar 15:39
Aga1:

a=5+r
b=12+r
(5+r)
2+(12+r)
2=17
2
oblicz r, r>0
25 mar 15:41
ania: cos mi nie wychodzi
to bedzie tak: rozwijam wzory
(r2+24r+144)+(r2+10r+25)=289
i co teraz? wymnazam kazdy przez kazdy ?
25 mar 16:00
Beti: między nawiasami jest +, czyli zwyczajnie opuszczasz nawiasy i dodajesz wyrazy podobne
25 mar 16:06
ania: aha czyli bedzie
2r
2+34r+69=298
i co teraz
25 mar 16:25
Beti:
to jest równanie kwadratowe, więc porządkujesz i liczysz Δ, r1 i r2
25 mar 16:35
ania: w odpowiedziach mam ze 8 i 15
a po podstawieniu wyszlo mi a=10 b=16
pewnie jakis blad rach.
r1=−22 −odpada
r2=5
25 mar 17:10
ania: i jak to powinno sie prawidlowo rozwiazac
25 mar 19:15
Aga1: Nie 69 tylko 169, r=3.
25 mar 22:56