kwadratow
prostokąt: prostokąt: dla jakich wartości m prosta y=m ma punkty wspólny z parabolą o podanym
równaniu:
a) y=x2+2x−1
b) y=mx2−x+1
25 mar 21:12
asdf: a)
y = x
2 + 2x − 1
Δ = 4 + 4
Δ = 8
m = −2
25 mar 21:14
prostokąt: a ,b?
25 mar 21:16
asdf: podobnie, zrób sam...tylko będziesz mieć niewiadomą m
25 mar 21:18
prostokąt: wyszło że m=0,5
dobrze?
25 mar 21:51
25 mar 21:52
prostokąt: a y=mx2−x+1
25 mar 22:09
prostokąt: m=mx2−x+1
mx2−m−x+1=0
Δ=4−4m(1−m)=4−4m+4m2
m2−m+1=0
Δ=0
m0=√1{2}
czy to jest dobrze?
25 mar 22:11
Beti: 
równanie powinno wyglądać tak: mx
2 − x + 1 − m = 0
gdzie: a=m
b=−1
c=1−m
25 mar 22:16
prostokąt: no tak
i wychodzi m=0,5
25 mar 22:23
Beti:
25 mar 22:24
prostokąt: czyli można zrobić rówanie zamiast wyliczyać tego q?
25 mar 22:37
Beti: tak
25 mar 23:16