kwadrat
prostokąt: prostokąt: dla jakich wartości m prosta y=m ma jeden punkt wspólny z parabolą o podanym
równaniu
y=m+x−x2
25 mar 20:42
Beti: jeśli treść jest poprawna, to ta parabola będzie miała zawsze 2 punkty wspólne z prostą y=m, bo
równanie x2−x=0 ma zawsze 2 rozwiązania.
25 mar 20:47
asdf: Nie rozumiem Ciebie Beti

Jeden pkt wspólny to przecież q (dla osi OY)
25 mar 20:50
asdf: a...prostokąt

to sorry
25 mar 20:54
prostokąt: trzeba wyznaczyc q?
25 mar 21:02
Beti: możesz − na to samo wyjdzie
25 mar 21:03
prostokąt: a takie równanie y=mx2−x+1
25 mar 21:09
asdf: Δ = 1 + 4m
−1 − 4m = 4m
−1 = 8m
sprawdzi ktoś?
25 mar 21:13
asdf:
25 mar 21:16
25 mar 21:18
asdf: | | −Δ | |
 Dlaczego Beti  q = |
| , a = 1 |
| | 4a | |
25 mar 21:19
asdf: poprawka:
a = −1
ale który Ty przykład robisz? Ten pierwszy u góry czy ten co podał, jako drugi?
25 mar 21:22
Beti: nie

a=
m! − oczywiście ja mówię o tym ostatnim przykładzie, w którym y=
mx
2−x+1
25 mar 21:24
Beti: a w pierwszym wychodzi sprzeczność: 1=0
25 mar 21:25
asdf: y = mx
2 − x + 1
Δ = 1 − 4m
1 + 4m = 4m
2
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
1 = 4m
2 − 4m
1 = 4m(m − 1)
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
−4m
2 + 4m + 1 = 0
Δ = 16 +16
Δ = 32
teraz x
1 i x
2? czyli dla takiej prostej albo dla takiej prostej będzie 1 pkt wspólny z
parabolą tak?
25 mar 21:31
asdf:
25 mar 21:34
Beti: "zjadłeś" minus przy jedynce
25 mar 21:38
Beti: 4m−1 = 4m
2
4m
2−4m+1=0
(2m−1)
2=0
2m−1=0
| | 1 | |
m= |
| − dla takiej watrości m prosta przetnie parabolę w wierzchołku |
| | 2 | |
25 mar 21:41
asdf: a no tak

, ok dzięki
25 mar 21:42