rozwiązania
0v0: wykaż że równanie x
2 − x + 1 = x / (x+1) nie ma rozwiązań całkowitych.
jak to ruszyć?

no oczywiście założenie że x ≠ − 1
26 mar 10:51
Artur z miasta Neptuna:
(x2−x+1)(x+1) = x
x3 +1 − x = 0
x3 − x + 1 = 0
całkowite pierwiastki ... muszą być dzielnikami wyrazu wolnego (1)
więc masz do wyboru:
x0=−1 lub x0=−1
W(−1) ≠0 oraz W(1) ≠0
czyli wielomian nie posiada całkowitych miejsc zerowych.
26 mar 10:55
Artur z miasta Neptuna:
czy tam pierwiastków
26 mar 10:55
krystek: Pomnóż przez (x+1) i masz x3+13=x można tutaj zobaczyć ,ze nie ma pierwiastków całkow.Lub
x(x2−1)=−1
x(x+1)(x−1)=−1 a tutaj mamy x=0 x=1 i nie da nam −1
26 mar 10:58
0v0: dobreeee!

dziękuję po raz kolejny!
26 mar 11:02