ciąg arytmetyczny
agags92: | | m+1 | | m+1 | | m+9 | |
wykaz dla jakiego m ciag |
| , |
| , |
| jest arytmetyczny |
| | 4 | | 6 | | 12 | |
26 mar 16:05
Artur z miasta Neptuna:
| | m+1 | | m+1 | | m+9 | |
2* |
| = |
| + |
| |
| | 6 | | 4 | | 12 | |
wylicz dla jakiego 'm' jest to prawdą
26 mar 16:13
agags92: a jak to zrobic?
26 mar 16:25
Taive: chyba coś się nie zgadza w tym zadaniu:
4(m+1)=3(m+1)+(m+9)
4m+4=3m+3+m+9
4m+4=4m+12
a przecież 4≠12

26 mar 16:25
agags92: | | m+3 | |
faktycznie popełniłam błąd, |
| w drugim |
| | 6 | |
26 mar 16:33
Taive: to rozwiąż sama, analogicznie do mojego sposobu
26 mar 16:36
agags92: na koncu wyszlo mi 4m+4=4m+18 tak powinno byc?
26 mar 16:38
Taive: nie, bo to by znaczyło, ze 4=18, a to też nie jest prawda... może jeszcze gdzieś popełniłaś
błąd?
26 mar 17:05
agags92: juz mi wyszlo 4m+12=4m+12
26 mar 17:07