wartosc funkcji ....
DZIADZIA: wartości funkcji f(x)=3x2−23x+4 są większe od wartości funkcji g(x)=3x2+5x−1
i teraz przekształcam na pos. kanoniczna bo p i q da mi rozwiązanie tego zadania
tylko mi jakies dziwne wyniki wychodza
f(x)= Δ=4289
f(x)= 3(x−16)2+10727 i dalej nie wwiem
26 mar 11:37
Aga1: f(x)>g(x), gdy
Rozwiąż nierówność i uzyskasz odpowiedź.
26 mar 11:43
DZIADZIA: Dzien dobry

a tak jak ja kombinowałem to zle?
26 mar 11:44
Aga1:
Witaj.
Zawsze można przedstawić funkcję w postaci kanonicznej, ale po co,jak łatwo liczy się z postaci
ogólnej.
26 mar 11:46
DZIADZIA: g(x) przenosze na lewą?
26 mar 11:46
Aga1: Tak, wiadome na prawą, a niewiadome na lewą, bo otrzymasz nierówność liniową.
26 mar 11:47
DZIADZIA: x∊ −1517 x< −1517 ktory zapis jes dobry?
26 mar 11:53
DZIADZIA: x∊ (−∞,1517)
26 mar 11:55
Aga1: Z godz. 11.55
26 mar 13:50