blagam o pomoc:(
Patryk: Dany jest
graniastoslup szczesciokatny o wysokosci 10. Na podst. tego graniastosłupa
opisany jest okrag o promieniu 6cm. Oblicz pole całkowite i objetosc
graniastosłupa.
25 mar 20:56
Mila: Sześciokąt ma bok równy 6cm.
oblicz pole sześciokąta i skorzystaj z wzorów na objętość i pole pow.
25 mar 20:59
asdf:

r = a
a = 6
V = Pp * h
Pp = 6 * 9
√3 ⇒ 54
√3
V = 540
√3
Pp = 2 *(bo w graniastosłupie są 2 podstawy) * 54
√3
Pb = 6 *(bo jest 6 ścian bocznych − prostokątów) * 6(jedna długość) * 10(druga długość −
wysokość)
Pc = 360 + 540
√3
zgadza się

?
25 mar 21:04
asdf: poprawka:
Pc = (108√3 + 360)cm
25 mar 21:05
Patryk: pp wynosi 54pierwiastki z 3
25 mar 21:09
asdf: Może też być taka odp:
Pc =36(3√3 +10)
25 mar 21:09
Patryk: dzieki wielkie
25 mar 21:10
Patryk: co do pola calkowitego to pole powierzchni bocznej robie tak; 60 *60?
25 mar 21:13
asdf: 60 * 60 to nie jest 360
25 mar 21:15
Patryk: sory 60*6?
25 mar 21:17
asdf: 6 − tyle ścian bocznych
10 − wysokość (jedna ze ścian)
6 − podstawa
25 mar 21:18