ciągi arytmetyczne
Alfa: Mam mały problem, czysto obliczeniowy. Mianowicie w zadaniu :
| | −3 | |
Sprawdź, czy liczby √5, √5−√2, |
| są kolejnymi wyrazami ciągu |
| | √5−2√2 | |
arytmetycznego.
za każdym razem wychodzi mi inny wynik. Mógłby to ktoś wyliczyć i podać ten prawdziwy ?
(pierwiastki to zdecydowanie moja pięta achillesowa)
MQ: Różnica wynosi −
√2
Trzeci wyraz z drugiego otrzymujemy:
| | (√5−2√2)2 | | 13−4√10 | |
√5−√2−√2=√5−2√2= |
| = |
|
|
| | √5−2√2 | | √5−2√2 | |
Licznik jako żywo nie jest równy −3, bo np. jest niewymierny, więc

nie ma ciągu