prosze o pomoc
Basia: | | x+1 | |
podaj dziedzine wyrazenia i oblicz |
| =0 |
| | (2x−1)(x+1)(2x+3) | |
26 mar 16:28
MQ: Dziedzina −− mianownik musi być różny od 0
Oblicz −− licznik = 0
26 mar 16:30
MQ: Swoją drogą nie ma rozwiązania
26 mar 16:31
Taive: Dziedzina:
(2x−1)(x+1)(2x+3)≠0
2x−1≠0 x−1≠0 2x+3≠0
2x≠1 x≠1 2x≠−3
oblicz:
aby ułamek równał się 0, mianownik musi równać się 0
x+1=0
x=1
x nie należy do dziedziny, więc x należy do zbioru pustego
26 mar 16:34
MQ: Zbiór rozwiązań jest zbiorem pustym Taive −− żeby być ścisłym.
26 mar 16:38
Taive: masz racje

jakoś nie potrafiłam tego ująć w słowa
26 mar 16:39