Planimetria ;/ 3 zadanka
ulka: mam dwa 3 zadanka których nie wiem jak ruszyć

1. W trójkąt ABC wpisano okrąg o
promieniu r. Styczne do tego okregu odcinaja trzy trojkaty (styczne są równoległe do boków), w
które wpisano okręgi o promieniach r1,r2,r3. Udowodnij, że r=r1+r2+r3
2. Znajdź długość dwusiecznej kąta prostego w trójkącie prostokątnym o przyprostokątnych a,b.
3. Dwa okręgi o promieniach r1=3 i r2=9 są styczne zewnetrznie. Oblicz pole oraz obwód figury
ograniczonej tymi okręgami i ich wspólną styczną zewnętrzną.
Bardzo proszę o pomoc
25 mar 19:10
Artur z miasta Neptuna:

3)
najpierw oblicz pole czerwonego trapeza (nie jest trudne).
Następnie wyznacz α, aby wiedzieć jakie wycinka obu okręgów 'odjąć' od otrzymanego pola.
I masz wynik
25 mar 19:15
ulka: kurczę, nie wiem jak Ci dziękować za to 3 zadanko

tylko jak wyznaczyć alfę? Czy to będzie
60?
25 mar 20:16
ulka: a może ktoś umie pozostale 2 zadanka? Moze chociaz jakieś wskazówki, w szególności do tego
pierwszego

25 mar 20:27
Artur z miasta Neptuna:
tak to będzie 60
o
| 3−1 | |
a wyznaczasz z cos α = |
| ... różnice podstaw trapezu przez ramię trapezu |
| 3+1 | |
25 mar 20:46
Artur z miasta Neptuna:

wskazówka do pierwszego zadania:
zauważ, że okrąg (ten duży) leży na przecięciu się wysokości ... czyli środki małych okręgów
także będą leżeć na tychże wysokościach (tylko każdy na jednej z nich) ... wynika to z
założenia o stycznych równoległych do boków trójkąta.
Zauważ podobieństwa trójkątów prostokątnych tworzonych przez wysokość dużego trójkąta i promień
dużego (oraz każdego małego) okręgu.
Powinieneś z tego dać radę ułożyć takie proporcje, że Ci wyjdzie.
Niestety rysunek mało estetyczny

i raczej niewiele z niego widać
25 mar 20:55
Eta:
Rzeczywiście: takie
bohomazy nic nie wnoszą , a nawet utrudniają rozwiązanie
18 kwi 11:46