matematykaszkolna.pl
Planimetria ;/ 3 zadanka ulka: mam dwa 3 zadanka których nie wiem jak ruszyćemotka 1. W trójkąt ABC wpisano okrąg o promieniu r. Styczne do tego okregu odcinaja trzy trojkaty (styczne są równoległe do boków), w które wpisano okręgi o promieniach r1,r2,r3. Udowodnij, że r=r1+r2+r3 2. Znajdź długość dwusiecznej kąta prostego w trójkącie prostokątnym o przyprostokątnych a,b. 3. Dwa okręgi o promieniach r1=3 i r2=9 są styczne zewnetrznie. Oblicz pole oraz obwód figury ograniczonej tymi okręgami i ich wspólną styczną zewnętrzną. Bardzo proszę o pomoc emotka
25 mar 19:10
Artur z miasta Neptuna: rysunek 3) najpierw oblicz pole czerwonego trapeza (nie jest trudne). Następnie wyznacz α, aby wiedzieć jakie wycinka obu okręgów 'odjąć' od otrzymanego pola. I masz wynik
25 mar 19:15
ulka: kurczę, nie wiem jak Ci dziękować za to 3 zadanko emotka tylko jak wyznaczyć alfę? Czy to będzie 60?
25 mar 20:16
ulka: a może ktoś umie pozostale 2 zadanka? Moze chociaz jakieś wskazówki, w szególności do tego pierwszego emotka
25 mar 20:27
Artur z miasta Neptuna: tak to będzie 60o
 3−1 
a wyznaczasz z cos α =

... różnice podstaw trapezu przez ramię trapezu
 3+1 
25 mar 20:46
Artur z miasta Neptuna: rysunek wskazówka do pierwszego zadania: zauważ, że okrąg (ten duży) leży na przecięciu się wysokości ... czyli środki małych okręgów także będą leżeć na tychże wysokościach (tylko każdy na jednej z nich) ... wynika to z założenia o stycznych równoległych do boków trójkąta. Zauważ podobieństwa trójkątów prostokątnych tworzonych przez wysokość dużego trójkąta i promień dużego (oraz każdego małego) okręgu. Powinieneś z tego dać radę ułożyć takie proporcje, że Ci wyjdzie. Niestety rysunek mało estetyczny i raczej niewiele z niego widać
25 mar 20:55
Eta: Rzeczywiście: takie bohomazy nic nie wnoszą , a nawet utrudniają rozwiązanie
18 kwi 11:46