znalesc równanie stycznej
garfild: znalezc rownania stycznej do wykresu funkcji
a.)
y=f(f(x))) w punkcie o odciętej Xo=2 gdy f(x)=
1x−1
b.)
y=ln(tgx)*2cosx, gdy Xo=
pi6
c.)
y=x+cosx, która ma największy możliwy współczynnik kierunkowy.
bardzo prosiłabym o dokladne wytlumaczenie tego zadania ponieważ nie zabardzo go rozumie

. z
góry dziękuję
Basia:
równanie stycznej do wykresu funkcji y=f(x) w p−cie x
0 ma postać
y − f(x
0) = f'(x
0)(x−x
0)
ad.a
| | 1 | |
g(x)=f(f(x)) = f(1x−1) = |
| = |
| | 1x−1−1 | |
czyli
drugie zrób tak samo
w trzecim liczysz f'(x) i sprawdzasz dla jakiego x
0 przyjmuje wartość największą
potem piszesz równanie stycznej w p−cie x
0