Rozwiąż równanie wielomiany bardzo dziękuje
aniołek: a) 3x3−13x2+13x−3=0
b) 2x3+5x−4x−10=0
c) 5x5=20x
18 mar 21:34
Godzio:
a)
3x
3 − 13x
2 + 13x − 3 = 0 ZAPAMIĘTAJ: Grupujesz dwójkami, nawet masz gotowca i wyciągasz
maksymalnie co się da:
x
2(3x − 13) + (13x − 3) = 0
(3x − 13)(x
2 + 1) = 0
3x − 13 = 0 ⇒ x = ..., x
2 + 1 = 0 nie ma rozwiązań rzeczywistych
b) Źle przepisane

(analogicznie jak wyżej)
2x
3 + 5x
2 − 4x − 10 = 0
x
2(2x + 5) − 2(2x + 5) = 0
(2x + 5)(x
2 − 2) = 0
(2x + 5)(x −
√2)(x +
√2) = 0
| | 5 | |
x = − |
| lub x = √2 lub x = −√2 |
| | 2 | |
c)
5x
5 = 20x
5x
5 − 20x = 0
5x(x
4 − 4) = 0
5x(x
2 − 2)(x
2 + 2) = 0
5x(x −
√2)(x +
√2)(x
2 + 2) = 0 ; równanie x
2 + 2 = 0 nie ma pierwiastków rzeczywistych
reszta jak wyżej
18 mar 21:39
ICSP: Godziu co ty w a zrobiłeś?
18 mar 21:48
Eta:
18 mar 21:49
sla1: w podpunkcie a) to bym inaczej...
,nawiasy sie nie zgadzają
3x3 − 13x2 + 13x − 3 = 0
(3x3− 3) −(13x2−13x)= 0
3(x3−1)−13x(x−1)=0
18 mar 21:50
sla1: 3(x−1)(x2+x+1)−13x(x−1)=0
18 mar 21:50
Eta:
Jak to co? ..............
"czeski błąd"
18 mar 21:50
sla1: (x−1)((3x2+3x+3)−13x)=0
18 mar 21:51
ICSP: a)3x3 − 13x2 + 13x − 3 = 3x3 − 3x2 − 10x2 + 10x + 3x − 3 = 3x2(x−1) −10x(x−1) + 3(x−1) =
(x−1)(3x2 − 10x + 3)
drugi nawias z delty :
18 mar 21:52
sla1: (x−1)(3x
2−10x+3)=0
po rozłożeniu na czynniki
18 mar 21:53
18 mar 21:54
aniołek: b) 2x3+5x−4x−10=0 dokłanie jest tak
18 mar 22:08
ICSP: po redukcji wyrazów podobnych otrzymujesz :
2x
3 + x − 10 = 0
teraz na pewno
sla1 ci pomoże

Załóżmy że ja nie mam pomysłu jak to rozwiązać
18 mar 22:11
sla1: hhe, dobrze, ze sla1 ma poczucie humoru
18 mar 22:13
beci: x2+2x=o
26 mar 11:19