Prawdopodobieństwo
TMK: Ze zbioru liczb Z={1,2,3,...,2N+1} wylosowano dwie liczby ,bez zwracania. Oblicz
prawdopodobieństwo, że suma wylosowanych liczb jest liczbą parzystą. Mogę prosić o zrobienie
tego na drzewkach : ) ?
25 mar 21:07
Aga1:

liczb parzystych jest n, nieparzystych n+1
Suma dwóch liczb parzystych jest liczbą parzystą oraz suma dwóch liczb nieparzystych jest
liczbą parzystą.
Szybciej obliczyć , kiedy otrzymamy nieparzystą i skorzystać ze zdarzenia przeciwnego.
| | n | | n+1 | | n+1 | | 1 | |
P(A)=1− |
| * |
| − |
| * |
| |
| | 2n+1 | | 2n | | 2n+1 | | 2 | |
25 mar 21:19
TMK: .
25 mar 21:19
TMK: ooooo ! Dzięki wielkie : )
25 mar 21:20
Eta:
@
Aga1
A= {(p,p) (np,np)} na tym "krzaczku" zaznaczyłaś inaczej
25 mar 21:27
TMK: Mi się wydaje że dobrze jest bo policzyłem i wyszło dobrze : )
25 mar 21:29
Aga1: Na krzaczku zaznaczyłam , suma wylosowanych liczb jest liczbą nieparzystą, bo krócej.
Wkurza mnie rysowanie tych krzaków.
25 mar 21:32