:)
Basia: podaj wzor funkcji
prostopadlej do 3x−2y+5=0 przechodzacej przez punkt B=(2,8)
26 mar 16:46
MQ: Współczynniki przy x i y masz z warunku prostopadłości −− zobacz sobie choćby tu po lewej.
Wyraz wolny z tego, że współrzędne B muszą spełniać równanie tej prostej prostopadłej.
26 mar 16:50
Patronus: −2y = −3x − 5
k: y = 1,5x + 2,5
Prosta l: y=ax+b jest prostopadła do k ⇔ a*1,5 = −1
| | 2 | |
i B∊l ⇔ 8 = − |
| * 2 + b |
| | 3 | |
26 mar 16:52
26 mar 16:53
Basia: co z tego ze dalam jak sa dwa inne rozwiazania
26 mar 16:55
asdf: ok, to powiedz, które to te 2 inne? moje i które?
26 mar 16:55
pigor: ...
asdf tak trzymaj

. ...
26 mar 16:56
asdf: jestem ciekaw co powie
26 mar 16:58