obówd czworokąta ABCD
robert9: Oblicz obwód czworokąta ABCD opisanego na okręgu jesli
a) |AB|=10 i |CD|=11.
b) |AB| : |BC| : |CD| = 2:3:4 i |AD| =15
Proszę o pmoc
25 mar 22:58
robert9: ależ dziękuje za pomoc! :")
25 mar 23:16
Beti: a) skoro okrąg jest wpisany, to:
|AB| + |CD| = |BC| + |AD| = 21
czyli L = 21+21 = 42
25 mar 23:20
Mila: a) (10+11)*2
b) obwód=15+3x+4x+2x
15+3x=4x+2x
x=5
25 mar 23:23
Beti: b) |AB|=2x; |BC|=3x; |CD|=4x
zależność j/w: 2x+4x = 3x+15
3x = 15
x = 5
więc: |AB|=10; |BC|=15; |CD|=20
zatem: L = 10+15+20+15 = 60
25 mar 23:23