sześcian i przekrój
kossa: Sześcian o krawędzi 1 przecięto płaszczyzną przechodzącą przez przekątną podstawy i nachyloną
dopłaszczyzny podstawy pod kątem α. Obliczyć pole otrzymanego przekroju.
pomoże ktoś wykonać rysunek i jakieś wskazówki do zadania?
22 mar 21:00
Aga1:

rozpatrz różne przypadki.
1. Dla α=0
Przekrojem jest podstawa sześcianu
P=1.
Dla α=90
0 przekrojem jest prostokąt o bokach d=
√2 i a=1.
P=
√2.
Dla α=α
0 (0dczytaj np. z tablic0 przekrojem jest trójkąt równoramienny o podstawie d i
wysokości
h
2=1
2+x
2
22 mar 21:37
Aga1: 4. dla 0
0<α<α
0
Ten przekrój też jest trójkątem równoramiennym o podstawie d Wierzchołek leży na krawędzi
h=
5 Gdy α
0<α<90
0
przekrojem jest trapez równoramienny
22 mar 21:44
kossa : Co oznacza zapis α0? kąt 0o?
25 mar 19:59
kossa : Arturze może ty mnie pomożesz?
25 mar 20:04
Aga1:

α
0≈54
044
' , 0
0− kąt który ma zero stopni
Narysuję Ci 5, przypadek ( Zrezygnowałam z oznaczeń wierzchołków, bo rysunek byłby mniej
czytelny)
5.Gdy 54
044
'<α<90
0
y=ctgα
b=2z=
√2−2ctgα
25 mar 20:49
kossa: Aga1. A ten kąt αo to skąd sie wziął?
25 mar 21:02
kossa:
25 mar 21:15
Aga1: Na pierwszym rysunku do przypadku 3 kąt oznaczyłam przez α0
25 mar 21:23
Aga1:

Narysuję Ci przekrój do przypadku 4.
I tym sposobem zostało Ci do narysowania 2 przypadki (dasz radę?)
25 mar 21:27
kossa: Tak, dziękuję bardzo za pomoc
25 mar 21:34