równanie trygonometryczne
ja: Proszę o jakieś wskazówki do równania:
26 mar 13:11
AC:
Sprowadź do wspólnego mianownika
26 mar 13:30
xData: Po pierwsze dziedzina:
D: wszystkie R bez takich x gdzie: 1+sinx=0
| sinx | | cosx | |
| + |
| +2=0 |
| cosx | | 1+sinx | |
| sinx(1+sinx)+cos2x | |
| +2=0 ⇒ |
| cosx(1+sinx) | |
| sinx+sin2x+cos2x | | 2cosx(1+sinx) | |
| + |
| =0 |
| cosx(1+sinx) | | cosx(1+sinx) | |
sinx+sin
2x+cos
2x+2cosx(1+sinx)=0
1+sinx+2cosx(1+sinx)=0
(1+sinx)(1+2cosx)=0
1+sinx=0 v 1+2cosx=0
26 mar 13:32
AC:
Dziedzina to sin(x) ≠ −1 ⋀ cos(x) ≠ 0
i rozwiązanie ma być bez tego sin(x) ≠ −1
26 mar 14:15