Wykazać że równanie x^3-3x+3=0 ma dokładnie jeden pierwiastek
aaaa: Wykazać że równanie x3−3x+3=0 ma dokładnie jeden pierwiastek
20 mar 16:19
ICSP: 1o możesz liczyć Δ ( ale zapewne nie znasz wzoru)
2o Rysujesz dwa wykresy :
y = x3
y = 3x − 3
i powinny się one przeciąć tylko w jednym miejscu.
20 mar 16:20
aaaa: b
2−4ac
20 mar 16:23
ICSP: Mamy tutaj równanie sześcienne nie kwadratowe

Dlatego musisz to zrobić 2
o sposobem.
20 mar 16:25
Aga1: Ale to nie jest funkcja kwadratowa.
20 mar 16:25
aaaa: A nie da rady tym pierwszym? trzeba koniecznie rysować

?
20 mar 16:29
ICSP: to zadanie jest na rysowanie. Wykazanie tego wzorem na Δ równania sześciennego jest bardziej
dla studentów.
mając równanie w postaci :
x
3 + px + q = 0
mozemy obliczyć jego Δ
Δ< 0 − równanie posiada trzy pierwiastki rzeczywiste
Δ = 0 równanie posiada trzy pierwiastki rzeczywiste w tym jeden podwójny
Δ > 0 − równanie posiada jeden pierwiastek rzeczywisty
20 mar 16:32
aaaa: jestem z rozszerzonej matmy 3 klasa
20 mar 16:34
ICSP: a widziałaś kiedyś takie wzory?
Jeżeli twoja odpowiedz brzmi : Tak − możesz ich użyć
Jeżeli twoja odpowiedź brzmi : Nie − rysujesz
20 mar 16:35
aaaa: widzieć widziałem juz użyłem
20 mar 16:40
ICSP: P.S.
Nie jestem pewien czy twój nauczyciel je widział

Z tym może być problem xD
20 mar 16:41
aaaa: widzieć może i kiedyś w życiu też widział ale o co chodzi to pewnie nie za bardzo będzie
wiedział, cóż jego problem
20 mar 16:47
vladimirovna: o.O świetne wzory

moja nauczycielka, nie nauczyła nas tak pożytecznych wzorów

w sam raz na maturę
20 mar 16:51
ICSP: Mogą nie uznać na maturze

Mało który nauczyciel zna postać wzorów Cardano dla wielomianu o współczynnikach rzeczywistych
20 mar 16:55
ICSP: Możemy spytać
Gustlika czy zna takie wzory, albo chociaż czy znał je kiedyś

Wiadomo − niektóre rzeczy się zapomina
20 mar 16:56
AS: Rozpatrzmy funkcję f(x) = x3 − 3*x + 3
Wyznaczam pochodną i ekstrema funkcji
f '(x) = 3*x2 − 3 = 3*(x+ 1)*(x − 1)
Są dwa ekstrema: dla x = −1 i x = 1 (maksimum i minimum)
f(−1) = (−1)3 − 3*(−1) + 3 = 5 > 0
f(1) = 13 − 3*1 + 3 = 1 > 0
Oba ekstrema przyjmują wartości dodatnie,oznacza to ,ze znajdują się
powyżej osi Ox.
Wiadomo również,że funkcja stopnia nieparzystego przynajmniej raz
musi przeciąć oś Ox.
Wniosek funkcja nasza przecina oś Ox tylko jeden raz a więc może mieć
tylko jeden pierwiastek.
20 mar 18:50
aaaa: As: I takie wyjaśnienie można uznać za wystarczające, czy trzeba coś jeszcze narysować, czy
coś?
21 mar 15:33
Mila: Rozwiąż graficznie:
f(x)=x3
g(x)=3x−3
wykresy mają jeden punkt wspólny.
21 mar 15:37
AS:

Takie rozumowanie wystarczy , można ewentualnie zilustrować wykresem
ale to nie jest konieczne
21 mar 17:21
ajakto: jak znaleźć ekstrema funkcji:
f(x)=(x+2)2(x−1)3
26 mar 16:00