oblicz s12 ciagu arytmetycznego
kaska: a1=2
a10=29
26 mar 12:16
kaska: tam ma byc a10 w drugiej linijce
26 mar 12:17
Artur z miasta Neptuna:
a
10 − a
2 = 8r .... wylicz 'r'
a
2 = a
1 + r .... wylicz 'a
1'
| | 2a1 + 11r | |
S12 = |
| *12 .... wylicz S12 |
| | 2 | |
26 mar 12:17
kaska: a skad sie wzielo a10−a2 ?
26 mar 12:18
Artur z miasta Neptuna:
a
10 = a
1 + 9r −−− z definicji
a
2 = a
1 + r −−− z definicji
więc:
a
10 − a
2 = a
1+9r − (a
1 + r) = 9r − r = 8r
26 mar 12:35
pigor: ... no to np. tak :
a
1=2 i a
10=a
1+9r= 29 i
S12=122(a
1+a
12)=
? ⇔
⇔ a
1=2 i 2+9r=29 i S
12=6(2+a
1+11r) ⇒ 9r=27 i S
12=6(2+2+11r)=? ⇔
r=3 i S
12=6(4+11*3)=? ⇒
S12=6*37=180+42=
222 − szukana
suma. ...
26 mar 12:43
kaska: dziękuje bardzo! teraz wszystko jasne
26 mar 12:57