log
mi: log4(2x−1) ile jest rowny?
26 mar 15:53
Artur z miasta Neptuna:
log4(2x−1) nie wiadomo ile jest równy natomiast
log4(2x−1) = y ⇔ 4y = (2x−1)
26 mar 15:55
mi: to jak zrobic takie zadanie? Wyrazenie log4(2x−1) jest okreslone dla wszystkich liczb x
spełniajacych warunek:
a)x<bądź rowne 1/2
b)x>1/2
c)< rowne 0
d)x>0
?
26 mar 15:58
pigor: ... oczywiście dla 2x−1>0 ⇔ x>
12 . ...

odpowiedź
b)
26 mar 16:01
mi: a dlaczego rozwiazujac ta nierownosc od razu wiedziales ze to jest dziubek w ta strone >, czyli
wieksze?
26 mar 16:02
pigor: przeczytaj sobie definicje logarytmu

... np.
logab=c , co czytamy :
logarytmem liczby
dodatniej b przy dodatniej , ale różnej od jedności podstawie
a,
jest liczba
rzeczywista c taka, że
ac=b . ...
26 mar 16:14