różniczkowanie
Kinga: Dzień dobry, mam problemy z różniczkowaniem / pochodnymi funkcji...
mam całą listę zadań zrobić, a nie wiem jak się do tego zabrać, czytałam tutaj zamieszczone
informacje, ale to nie wystarcza...
np. nie wiem czym się różni liczenie z definicji od zwykłego obliczania pochodnej funkcji,
na forum już ktoś wcześniej zamieścił taki przykład f(x)=5x−4 w punkcie x0=1
ktoś wytłumaczy jak się oblicza tego typu zadania, bo szukałam rowiązanych tego typui zadań,
ale nie znalazłam nic..
26 mar 10:33
Artur z miasta Neptuna:
jeżeli masz z definicji obliczyć no to liczysz:
| | f(x+h) − f(x) | | 5(x+h) − 4 − (5x−4) | | 5x + 5h − 4 − 5x + 4 | |
limh−>0 |
| = lim |
| = lim |
| |
| | h | | h | | h | |
=
i podstawiasz punkt x
0=1
26 mar 10:41
Kinga: a do czego go podstawiam?
26 mar 11:02
Kinga: bo np. jak wynik mi wyszedł w jednym z przykładów 2x, a nie sama 5 jak tutaj wyżej, to pod tego
x podstawiłam i wyszło, czyli raz wyjdzie sama liczba a raz np. 2x?
26 mar 11:08
x: liczenie z definicji nijak ma sie do prawdziwego liczenia pochodnych. liczenie z definicji na
uczelnia przerabiane jest tylko po to zeby miec pojecie jak to dokladnie wyglada. prawdziwe
liczenie pocohdnych opiera sie na liczeniu ze wzorkow

takze musze te 17 czy iles tam
wzorkow wykuc na pamiec i robic zadania robic. i jeszcze potem funkcji zlozych jak iczyc
pochodne sie nauczyc
26 mar 11:17
Kinga: właśnie zauważyłam, że z definicji się nie za dobrze liczy
a co z tą jedynką przy wyniku=5
26 mar 11:21
x: np w tym zadanku co podalas korzystasz ze wzoru
(x)' = 1 i [ f(x) + g(x) ]' = f(x)' + g(x)' i (a)' = 0 a−zwykla stala
(zwykla liczba)
(5x−4)' = (5x)' − (4)' = 5(x)' − (4)' = 5*1 − 0 = 5
nawet nie musisz miec podanego punkty bo pochodna na calej funkcji wynosi 5
26 mar 11:22
x: akurat z ta jedynka przy wyniku 5 w tym przypadku nic nie robisz.
ale np. dla (x2)' = 2x
i w takim przypadku podkladasz x=1 pod wynik pochodnej [ 2x ] i masz ze w punkcie x=1 na
osi pochodna wynosi 2
26 mar 11:23
Kinga: aha, dzięki, porobię kilka tych przykładów tego typu, może nabiorę wprawy,
trochę dużo tych wzorów, ale cóż zrobić
26 mar 11:30
policz pochodną: czy dobrze jest to obliczone i zapisane:
f(x)=2x5 + 3x + 5
f'(x)=2(x5)'+3(x)'+(5)'
f'(x)=2 * 5x4 +3 * 1 +0=10x4+3 ?
26 mar 12:20
Artur z miasta Neptuna:
tak dobrze jest policzone i zapisane
co do Twego wcześniejszego pytania ... x0=1 podstawiasz do wzoru pochodnej ... jako że
pochodna jest funkcją stałą (nie zależy od 'x') to nie masz co podstawiać
26 mar 12:23
oblicz: a jak obliczyć pochodną tego:
ze wzoru :
jeśli funkcja ma postać f(x) = ln x ,
| | 1 | |
to pochodna ma postać (ln x) '= |
| |
| | x | |
chyba nie mogę skorzystać, bo jest przy nim uwaga, że x>0, a tutaj nie wiadomo ...więc mogę czy
nie mogę tego wg tego obliczyć?
26 mar 15:34
oblicz: milczenie oznacza zgodę, można ?
26 mar 16:01
Artur z miasta Neptuna:
jak najbardziej MUSISZ z tego skorzystać ... ale ... ale nie tylko z tego
26 mar 16:04
oblicz: a z czego jeszcze...
26 mar 16:13
26 mar 16:16