ciąg arytmetyczny
agags92: wyznacz wzor ogolny ciagu arytmetycznego w ktorym a1=3 a3=5*a2
26 mar 16:58
Krzysiek: a3 =5a2
czyli: a1 +2r =5(a1 +r)
wstawiając a1 =3 oblicz r
26 mar 17:06
asdf: a
1 = 3
a
2 = a + r
a
3 = a
1 + 2r
a + 2r = 5(a + r)
a + 2r = 5a + 5r
−4a = 3r
r = −4
a
n = a
1 + (n −1)(−4)
a
n = 3 −4n + 4
a
n = −4n + 7
z odp sie zgadza?
26 mar 17:06
agags92: nie ma właśnie odpowiedzi, zadanie otwarte
26 mar 17:08
asdf: ja nie widzę tutaj błędu
26 mar 17:10
agags92: ok to super dzieki
26 mar 17:11