wyznacz ciąg arytmetyczny
olala: a1 + a2=7
a1*a2=10
26 mar 11:40
26 mar 11:44
olala: i jak mam to zrobic dalej? uklad rownan metoda podstawiania? czy jak?
26 mar 11:48
Aga1: Tak.
r=7−2a1
a1(a1+7−2a1)=10
26 mar 11:50
olala: no i wychodza mi jakies glupoty
26 mar 11:55
Eta:
a1=2 a2=5 bo w sumie dają 7 a mnożone dają 10
r= a2−a1= 3
an= a1+(n−1)*r = .........
26 mar 11:58
olala: no nie wiem czy we wszystkich przykladach sprawdzi sie takki tok myslenia
26 mar 12:03
olala: a ile wyjdzie z tego rownania co zapisala Aga1 ? bo mnie wychodzi jakis dziwny wynik
26 mar 12:04
kaska: pomocyy
26 mar 12:17
pigor: ...

no to może np. tak :
a
1 + a
2=7 a
1*a
=10 ⇒ stąd i wzorów Viete'a (a
1=2 i a
2=5) lub
(a
1=5 i a
2=2) ⇒ (a
1=2 i r=a
2−a
1=5−2=3) lub (a
1=5 i r=a
2−a
1=2−5=−3) ⇒
(a1,r)=(2,3) lub
(a1,r)=(5,−3) − szukane
ciągi , których wyrazy ogólne są
odpowiednio : a
n=2+(n−1)3 lub a
n=5+(n−1)(−3) ⇔
an=3n−1 lub
an=8−3n . ...
26 mar 12:21
Eta:
No to tak:
r=7− 2a
a(a+7−2a)=10 ⇒ a(7−a)=10 ⇒−a
2+7a−10=0 /*(−1)
a
2−7a+10=0 Δ= 49−40=9
√Δ=3
| | 7+3 | | 7−3 | |
a= |
| = 5 lub a= |
| = 2 |
| | 2 | | 2 | |
to: r= 7−2*5= −3 lub r= 7−2*2= 3
i mamy dwa ciągi ( jeden rosnący i drugi malejacy)
1/ 5, 2, −1 2/ 2,5, 8
26 mar 12:24
kaska: ok dzieki
a jak mam a4 − a2=4
a2*a4=32
to jak ulozyc odpowiednie rownanie?
26 mar 12:41
Przewiduje pokój: a4 − a2 = 2r
26 mar 13:58
asdf: 2r = 4
r = 2
(a + r)(a + 3r) = 32
(a + 2)(a + 6) = 32
a
2 + 8a + 12 = 32
a
2 + 8a − 20 = 0
Δ = 144
| | −8 − 12 | |
x1 = |
| = −10 <<<< odpada bo mniejsze |
| | 2 | |
| | −8 + 12 | |
x2 = |
| = 2 <<<< pasuje  |
| | 2 | |
a
1 = 2
a
n = a
1 + (n − 1)*2
a
n = 2 + 2n − 2
an = 2n
26 mar 15:04